Hoppa till huvudinnehållet

Missa inte vår Hållbarhetsturné

Häng med på vår hållbarhetsturné

Den 19-21 april åker Nordnet, Morningstar, Världsnaturfonden WWF, SPP, Didner & Gerge, Handelsbanken och Swedbank ut på turné för att diskutera ämnet hållbara investeringar! Anmäl dig här!

Det blir en helkväll på temat där vi först kommer diskutera Morningstars nya hållbarhetsbetyg för fonder med deras VD George Sallfeldt, Magnus Emfel Senior rådgivare inom Hållbar ekonomi på Världsnaturfonden WWF kommer sedan bl a prata om vår finansiella konsumtion, hur miljön påverkas av inte bara Bilen, Biffen och Bostaden utan också av vårt sparande. Därefter kommer vi tillsammans med fondbolagen diskutera hållbarhet förvaltningen och hur vi som sparare kan tänka när vi vill investera mer hållbart!

Fullspäckad agenda

Agendan är fullspäckad med intressanta talare och vi har frågat fondbolagen, vad de förväntar sig av turnén och vad de kommer att prata om under dessa kvällar.

Didner & Gerge

Henrik Andersson, förvaltare för Didner & Gerge Global som är en av talarna på turnén pratar om att framgångsrika företag kännetecknas av lyhördhet och svarar upp till de krav som kunder har och inte visste att de hade.

”Vi ser inte att vi försakar avkastning till priset av hållbarhet/etik. Vi gör detta för att förbättra avkastningen tack vare ett fokus på hållbarhet/etik! Normalt utgörs 50 procent av ett bolags värde av vinster som ska tjänas mer än tjugo år bort i tiden. En uthålligt hållbar konkurrenskraft utgör en stor del av avkastningsmöjligheten.

En stark företagskultur är den starkaste och mest uthålliga konkurrenskraft som finns. Starkare än nätverkseffekter, låga kostnader eller innovativa produkter. För dessa är i princip omöjliga utan en god företagskultur i grunden. Att tänka långsiktigt på etik och hållbarhet är centrala delar i att göra ett bolag konkurrenskraftigt över en lång tidsperiod, vilket ger hållbara affärsmodeller helt enkelt!”

Handelsbanken

Handelsbankens Chef för ansvarsfulla investeringar Jenny Gustafsson som också är en av talarna beskriver hur ansvarsfulla investeringar i grund och botten handlar om att investera på ett sätt som speglar Handelsbanken värdegrund, men att det också handlar om att fatta bättre investeringsbeslut.

”I en föränderlig värld innebär nämligen hållbarhet både möjligheter och risker för oss som investerare. En del tillgångar riskerar att helt eller delvis förlora i värde, samtidigt som vi kan hitta nya investeringsmöjligheter i exempelvis miljöteknik eller delningsekonomin, i nya affärsmodeller. Det är både spännande och utmanande. I vårt arbete att skapa långsiktig avkastning till våra andelsägare, blir det ett viktigt inslag i analysen.

Vi upplever samtidigt större fokus på hållbarhetsfrågor hos våra kunder och samarbetspartners, som Nordnet och Morningstar. Detta gemensamma intresse för hållbarhet är vi glada för – det är en viktig drivkraft för oss i vårt dagliga arbete!”

Swedbank

När vi pratar med Swedbank så är det Anna Nilsson, hållbarhetschef på Swedbank Robur som beskriver att de har haft hållbarhets- och etikfonder i över 35 år. Anna kommer att tala i Stockholm och Kristin Wallander, hållbarhetsanalytiker på Swedbank Robur kommer delta i Malmö och Göteborg.

”Vi kommer att prata om fördelar med och myter kring hållbarhetsfonder och hur man som sparare kan hitta rätt i utbudet.  Den största delen av fondsortimentet är inte hållbarhetsfonder, varför det är viktigt att berätta mer om arbetet med att få in hållbarhetstänkande i alla fonder. Ett viktigt ansvar och ett nyckelverktyg för Swedbank Robur som stor ägare är att påverka bolagen att utveckla sitt arbete så det kommer också att beröras.”

SPP

SPPs Helena Lindahl som förvaltar SPP Grön obligationsfond och som även kommer prata på eventen går rakt på sak kring hur de omfattande klimatförändringar som följd av människans utsläpp av växthusgaser är en av vår tids största utmaningar.

”Det handlar om både miljö och ekonomi. Om vi ska lyckas bromsa temperaturökningen på jorden måste alla delar av samhället bidra. Men få kommer att vara bredda at ta notan om det inte finns pengar att tjäna. Nu finns det! Det är tid för action. Det är nu vi går från ord till handling genom att aktivt investera i klimatomställningen. Ord kommer inte att hejda klimatförändringarna. Det kommer däremot en aktiv investering i mer klimatsmarta projekt.”

Hållbara investeringar viktiga i framtiden

Från de här svaren är det uppenbart att precis som du och jag har olika åsikter om vad som är hållbart och inte – likaså så har fondbolagen olika syn på hållbarhet. Men en gemensam åsikt verkar vara att hållbara och ansvarsfulla investeringar är och kommer att vara väldigt viktiga i framtiden. Både för miljön och som intressanta investeringsalternativ.

Allt detta och mycket mer hoppas vi tillsammans diskutera på den här turnén – frågan är bara, kommer du?

Till anmälan

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer