Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Hållbar Pension oktober 2021

Detta inlägg är marknadsföring.

Nordnet Hållbar Pension är en aktivt förvaltad blandfond med hållbarhetsfokus som investerar i svenska aktie- och räntefonder samt globala aktiefonder från Öhman Fonder och som avser att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Kommentar om oktober 2021

Marknaden

Under oktober gick svenska aktier synnerligen bra och återhämtade sig från september månads svaga utveckling. Den skuldtyngda kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande lyckades skrapa ihop pengarna till den kupong som de har varit sena med att betala. Det tillsammans med en över lag stark rapportsäsong, återförde riskaptiten på världens börser. Dock kvarstår fortsatt problem med flaskhalsar och höga energipriser, men marknaden orkar inte oroa sig över detta för tillfället. På obligationsmarknaden har det varit större rörelser än normalt för obligationer upp till 2 år, som stigit med närmare 20 punkter vilket nu innebär att marknaden förväntar sig två räntehöjningar från Riksbanken fram till 2023. Kreditmarknaden har varit stabil under månaden.

Fonden

Fonden avkastade 2,60 procent och index 2,21 procent under månaden vilket är 0,38 procent relativt index. Jämförelseindexet är en sammanvägning av 30 % MSCI AC World Total Return Net, 30 % OMX Stockholm Benchmark Cap, 20 % OMRX Money Market och 20 % OMRX Total Bond. Den positiva avkastningen förklaras av att aktier och i synnerhet svenska aktier har haft en stark utveckling. Övervikten mot aktier samt aktieurvalet har bidragit mest till den positiv avkastningen relativt index. Inga större förändringar är gjorde under månaden. Just nu är aktievikten cirka 66 procent i fonden.

Utsikter

Värderingen är historiskt ansträngd för aktier men konjunkturcykeln är dock fortsatt stark och får stöd av vaccinationsprogram samt penningpolitik och finanspolitik. Riskaptiten har minskat under månaden och fjärde kvartalet brukar historiskt sett vara en starkare period för aktier. Vi låter därför portföljen ha en offensiv inriktning.

Till fonden Nordnet Hållbar Pension

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Hållbar Pension.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer