Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Hållbar Pension maj 2021

Detta inlägg är marknadsföring.

Det här är en förvaltarkommentar om fonden Nordnet Hållbar Pension maj 2021.

Nordnet Hållbar Pension är en aktivt förvaltad blandfond med hållbarhetsfokus som investerar i svenska aktie- och räntefonder samt globala aktiefonder från Öhman Fonder och som avser att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Kommentar om maj 2021

Marknaden

Aktiemarknaden har varit slagig under månaden men svenska aktier drog det längsta strået med en uppgång på ca 3,6 % medan amerikanska aktier värderat i svenska kronor var ner ca -1,8 %. Det höga inflationsutfallet på 4,2 % i kombination med den svaga arbetsmarknaden i USA har tvingat ner FED i en spagat där de har varit tvungna att välja vilket av deras mål som är viktigast att nå. Detta är anledningen till de slagiga börserna under månaden. Ränte- och kreditmarknaden har varit lugna under perioden.

Fonden

Fonden avkastade 0,31 % och index 0,51 % under månaden vilket är -0,21 % relativt index. Jämförelseindexet är en sammanvägning av 30 % MSCI AC World Total Return Net, 30 % OMX Stockholm Benchmark Cap, 20 % OMRX Money Market och 20 % OMRX Total Bond. Den positiva avkastningen förklaras av den starka utvecklingen för svenska aktier. Allokeringen mellan tillgångsslagen har varken bidragit positivt eller negativt under perioden. Värdepappersvalet av globala aktier har bidragit något negativt. Inga större förändringar är gjorda under månaden. Just nu är aktievikten cirka 63 % i fonden.

Utsikter

Värderingen är historiskt ansträngd för aktier och direktavkastningen för de stora amerikanska bolagen ligger nu lägre än den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan. Konjunkturcykeln är dock fortsatt stark och får stöd av vaccinationsprogram samt penningpolitik och finanspolitik. Sannolikheten för en korrektion har ökat, då våra sentimentsindikatorer signalerar överhettning. Portföljen är därför mer defensiv nu än vad den var för några månader sedan.

Till fonden Nordnet Hållbar Pension

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Hållbar Pension.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm