Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Hållbar Pension december 2021

Nordnet Hållbar Pension är en aktivt förvaltad blandfond med hållbarhetsfokus som investerar i svenska aktie- och räntefonder samt globala aktiefonder från Öhman Fonder och som avser att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Kommentar om december 2021

Marknaden

December var en stark månad för aktier, där det framför allt var julspurten som gjorde skillnaden. Under månaden hade Federal Reserve sitt sista möte för året där man meddelade att obligationsköpen kommer trappas ner i en snabbare takt än vad som tidigare kommunicerats. Obligationsköpen upphör nu under mars 2022 och det väntas tre räntehöjningar senare under året. Bidens stora infrastrukturprojekt på flera tusen miljarder dollar ser ut att falla i senaten med enbart en röst. Det ser med andra ord ut som att 2022 kommer få mindre stöd från både penning och finanspolitiken jämfört med 2021. Trots en del negativa nyheter, lyfte börshumöret lagom till Kalle Anka på julafton och fortsatte så ända till nyår. Den svenska 10-åriga obligationsräntan steg ca 10 punkter och kreditpremien för företagsobligationer minskade med ca 10 punkter under månaden.

Fonden

Fonden avkastade 2,46 procent och index 2,87 procent under månaden vilket är -0,41 procent relativt index. Jämförelseindexet är en sammanvägning av 30 % MSCI AC World Total Return Net, 30 % OMX Stockholm Benchmark Cap, 20 % OMRX Money Market och 20 % OMRX Total Bond. Den positiva avkastningen förklaras av att aktier och i synnerhet svenska stora bolag har haft en stark utveckling. Övervikten mot aktier samt aktieurvalet i svenska aktier har bidragit mest till den positiva avkastningen relativt index, däremot har värdepappersvalet bland globala aktier bidragit negativt, varför fonden gått något sämre än sitt jämförelseindex. Vid månadens slut minskades andelen svenska småbolag med några procentenheter. Just nu är aktievikten cirka 66 procent i fonden.

Utsikter

Värderingen är historiskt ansträngd för aktier men låga räntor och en mogen konjunktur brukar gynna aktier. Osäkerheten har ökat med den nya virusmutationen omikron samt Federal Reserves snabbare åtstramning, men den samlade bedömningen gör att vi behåller den offensiva inriktningen på fonden.

Till fonden Nordnet Hållbar Pension

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Hållbar Pension.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer