Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet Hållbar Pension augusti 2021

Det här är en förvaltarkommentar om fonden Nordnet Hållbar Pension maj 2021.

Nordnet Hållbar Pension är en aktivt förvaltad blandfond med hållbarhetsfokus som investerar i svenska aktie- och räntefonder samt globala aktiefonder från Öhman Fonder och som avser att ge en attraktiv riskjusterad avkastning över tid. Fonden förvaltas av Öhman Fonder på uppdrag av Nordnet.

Kommentar om augusti 2021

Marknaden

Svenska småbolag har haft en stark utveckling under månaden med en uppgång på 3 procent men även tillväxtmarknader som under lång tid haft en svag utveckling återhämtade sig något under månaden. Regleringsskräcken i Kina ligger fortsatt kvar i marknaden och kan leda till fortsatta fall, men värderingarna för kinesiska aktier börjar se mer attraktiva ut. Företagsobligationer hade en stabil utveckling under månaden med fortsatt hög efterfrågan i primärmarknaden. Trots fortsatt högt inflationstryck i USA bedömer marknaden att FED kommer att prioritera den svaga arbetsmarknaden före inflationen och väntas därmed bibehålla den extremt lätta penningpolitiken ett tag till. Detta ger fortsatt stöd till aktie- och obligationsmarknaden.

Fonden

Fonden avkastade 1,53 procent och index 0,93 procent under månaden vilket är 0,60 procent relativt index. Jämförelseindexet är en sammanvägning av 30 % MSCI AC World Total Return Net, 30 % OMX Stockholm Benchmark Cap, 20 % OMRX Money Market och 20 % OMRX Total Bond. Den positiva avkastningen förklaras av den starka aktieutvecklingen för svenska små bolag och tillväxtmarknader. Värdepappersvalet i svenska aktier har bidragit starkt till den relativa avkastningen tillsammans med bidraget från tillgångsallokering. Under månaden har tillväxtmarknader ökats något. Just nu är aktievikten cirka 66 procent i fonden.

Utsikter

Värderingen är historiskt ansträngd för aktier men konjunkturcykeln är dock fortsatt stark och får stöd av vaccinationsprogram samt penningpolitik och finanspolitik. Riskaptiten har kylts av under det senaste kvartalet och risken för en kraftigare korrektion har således minskat. Vi låter därför portföljen ha en offensiv inriktning.

Till fonden Nordnet Hållbar Pension

Erik Nilsson, Öhman Fonder
Erik Nilsson, Öhman Fonder

Erik är allokeringsansvarig på Öhman Fonder och förvaltar bland annat fonden Nordnet Hållbar Pension.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer