Hoppa till huvudinnehållet

Nordiska ländernas största sektorer

Den svenska börsen domineras av företag inom branscherna industri och finans. Tillsammans utgör dessa 50 procent av svenska bolag på börsen. Andra sektorer som hälsa och energi finns inte i samma utsträckning. Om du vill få exponering i dessa och flera andra sektorer behöver du inte leta på andra sidan jorden. De nordiska börserna erbjuder möjligheter att få tillgång till aktier i de flesta branscher.

I Danmark, Sverige, Finland och Norge är resurserna jämnt fördelade mellan befolkningen, myndigheterna är tillförlitliga, demokratin är oföränderlig och allmänhetens förtroende är hög. Dessa faktorer har länge etablerat en solid grund för affärer och innovation. Den svenska marknaden har inte samma alternativ som den globala aktiemarknaden. Men om du tittar på Norden får du en bra miniatyrversion av världsekonomin.

Nordiska aktier ett tvärsnitt av alla sektorer

Vid närmare titt på de nordiska ländernas viktigaste sektorer så ser du att du kan sprida dina innehav i de flesta större sektorer genom att investera i Norden. När Sverige erbjuder ett tunt utbud inom energi så finns det bra alternativ i Norge respektive Finland.

Sverige Danmark Finland Norge
Energi 1,7 0,0 7,7 38,2
Material 4,3 6,6 18,0 8,6
Industri 31,2 22,9 22,4 6,1
Sällanköpsvaror 9,3 2,4 4,9 0,7
Livsmedel 5,8 6,6 2,6 11,8
Hälsa 5,8 40,0 2,8 0,4
Finans 24,1 13,0 13,2 18,5
IT 7,6 1,5 13,2 2,1
Telekom 4,9 0,1 5,1 11,2
Allmännyttiga tjänster 0,0 6,4 8,0 0,7
Fastigheter 5,3 0,5 2,1 1,8
Totalt 100,0 100,0 100,0 100,0

Allshareindex, Nasdaq OMX per slutet av augusti 2018. Tabellen visar respektive lands viktigaste sektorer i procent.

På den nordiska marknaden kan du bygga en portfölj med stora företag inom de flesta större industrier. Du får också exponering mot olika valutor, inklusive euro eftersom euro är valutan i Finland. Slutsatsen är att det finns många likheter med de nordiska länderna och resten av världen med tanke på de investeringsmöjligheter som finns.

Populära aktier från Shareville

Aktie Land
Apple  USA
Nokia Finland
Canopy Growth Corporation Kanada
Aurora Cannabis Inc Kanada
NEL Norge
Marine Harvest Norge
Amazon.com USA
Equinor Norge

Listan är Shareville Relax portföljen, populära utländska aktier bland duktiga investerare

Kommentera gärna nedan vilka nordiska aktier du tror kommer lyckas framåt. Lycka till med investeringarna!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer