Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Non-performing loans sjönk kraftigt i Vietnam under 2018 – Uppgår totalt till $1,48 miljarder dollar

Ett av dom största problemen i Vietnams ekonomi som uppdagades som tydligast 2014 är dåliga lån, så kallade Non-performing loans, NPL. Kreditmarknaden i Vietnam har länge varit sedd som en ledande indikator. Jag har tidigare skrivit om kulturskillnader mellan Vietnam och våra väl utarbetade mätmetoder av tillväxt i resterande delen av världen.

Nu går det att se en tydlig reduktion av andelen NPL i den totala lånestocken. I och med att alla banker har redovisat sina resultat för fjärde kvartalet 2018 går det att se att trenden håller i sig. Förhoppningsvis lär vi se ett 2019 där fler vietnamesiska banker blir redo för Basel II.

Några axplock bland de rapporterade bankerna under kvartal tre och fyra så fanns det två banker som utmärkte sig lite extra. Saigonbanks non-performing loans sjönk mest av alla rapporterande banker, hela 66 procent mellan andra till tredje kvartalet. Bankens non-performing loans uppgår nu till VND 301 miljarder 2018 och andelen föll från 2,98 procent 2017 till 2,2 procent under slutet av 2018. Bankens ledning poängterade att deras krafttag mot dåliga lån i samarbete med statens bank, State Bank of Vietnam, hade gett effekt.

Landets största bank sett till marknadsvärde, Vietcombank minskade sina non-performing loans under det fjärde kvartalet med VND 1,2 biljoner. I och med detta innehar Vietcombank  inte bara ledartröjan sett till marknadsvärde utan även banken med lägst andel non-performing loans. Med en så liten andel som 0,98 procent närmar sig Vietcombank de tre svenska storbankerna Handelsbanken, Swedbank och SEB som har tillsammans 0,5 procent.

Dessa siffror kan sättas i kontrast till europeiska banker som hade enligt Banking Supervision 2017 en andel på non-performing loans på 5,2 procent under tredje kvartalet.Under 2017/2018 låg samma andel på cirka 1 procent för Sverige i stort och 4 procent för hela Nordeuropa inklusive Baltikum.


Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com där ni kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet! /Fredrik, Frontier Vietnam

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer