Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 118 – Nischade fonder och gubbgnäll

 

#Sparpodden Avsnitt 118. I veckans podd pratar vi som vanligt om veckan som gått med rapporter, bergodalbana på börsen och Wolf som fick gå.

Sen har vi tittat lite på fonder och framför allt nischade fonder. Fondutbudet är gigantiskt och vi kan konstatera att det finns en fond för alla.

Jag avslutar lite gnälligt om att bolagen tenderar att dra ner på informationsgivning, något som drabbar oss privatsparare.

Självklart kör vi lite lyssnarfrågor också!

Lyssnarfrågor                        

Bra frågor bla Hur fungerar schablonmetoden? Vilka får ställa frågor när bolagen har telefonkonferens? Kan ni berätta lite om för- och nackdelar inom strukturerade produkter? Samt hur funkar glidande medelvärde?

Sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

 

 

 

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt?

Sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål. Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt? Lämna gärna kommenterar här eller ställ frågor till oss på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Hälsningar,

Jocke Bornold, Sparekonom på Nordnet, som du kan följa på Twitter här.

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-02-11 13:07

Joakim, du använder ordet stökigt väldigt ofta. Du kan väl försöka att variera dig.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-02-13 17:45

Instämmer!

Anonym
Anonym
2016-02-12 09:58

Känns som ni blandar ihop begreppen lite gällande IPS/Pensionsförsäkringen? Man behöver inte vara hög inkomsttagare för att ha en (och en majoritet av svenskar betalar väl ändå inte statlig inkomstskatt?). Själv sparade jag maxbeloppet (1000kr/mån, avdragsgillt) i tre år och ligger då trots allt under de 44k som man får lösa ut. Jocke säger att det är viktigt med avgiften: “Låg avgift, jag tror de flesta har det…”. Nja jag vet inte det. Jag har Nordea (deras förslag, innan jag var speciellt intresserad av sparande): Priser: Premieavgift: 1 procent av insättningsbeloppet. Kapitalavgift: 0,75 procent av kapitalet. Flyttavgift: 890 kronor +… Läs mer »

Anonym
Anonym
2016-02-12 18:59

En annorlunda domedagsfråga: Vad händer med mina aktier om banken där jag har mina innehav går under med anledning av militärt angrepp eller motsvarande (se Ukraina som exempel). Finns jag registrerad i respektive bolags aktiebok, eller skulle de försvinna helt?

Anonym
Anonym
2016-02-13 17:49

Varför duckade ni frågan i senaste podden gällande var på Nordnets hemsida som man kan analysera MA50, MA200, mm? Är det för att det i dagsläget inte är möjligt?

Anonym
Anonym
2016-02-16 13:17

Hur tillförlitligt är egentligen nyckeltalet p/b? Tillämpar inte företag en ganska stor försiktighet när de värderar sina tillgångar så att p/b inte motsvarar deras faktiska värde?
Tack så mycket för en spännande podd!

Anonym
Anonym
2016-02-17 21:29

Hej,
Hur ser den ultimata utdelningsportföljen ut enligt er? Varför dessa bolag?
/Trogen lyssnare

Anonym
Anonym
2016-03-02 08:51

Noterat att i vissa bolag större aktieägare äger genom eget bolag. Vad är för och nakdelar med detta jämfört med ISK/KF privat?