Nästan 100 procents sannolikhet för amerikansk räntehöjning i december

Spänningen stiger inför den amerikanska centralbankens räntebesked som kommer på onsdag kväll svensk tid den 14 december. Analytikerna är i princip helt eniga om att räntan kommer att höjas med 25 räntepunkter. I september valde räntekommittén FOMC att vila på hanen och hålla räntan oförändrad i intervallet 0,25-0,5 procent. Vad innebär det för marknaden om räntan nu höjs?

 

2016 har varit politikens år, men året kommer att avslutas med fokus på centralbanker, sammanfattar Swedbank i sin senaste makroanalys som pekar på att sannolikheten för en höjning är mycket nära 100 procent.

Arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas i starkare riktning och inflationen trendar stadigt uppåt, om än långsamt, skriver tre av bankens analytiker i en kommentar.

Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet har lett till att marknaden förväntar sig en mer expansiv ekonomisk politik. “Detta har har tryckt upp dollarn och räntorna i USA, vilket markerar slutet på flera års billig finansiering”, skriver Swedbank i sin senaste makroanalys.

 

Tio år sedan förra räntehöjningen

 

En tillbakablick visar att den senaste gången som Fed höjde styrräntan var för exakt ett år sedan, vilket också var den första höjningen på tio år. Då höjdes räntan med 25 räntepunkter från spannet 0-0,25 procent till den nuvarande nivån.

Vid det tillfället hade Fed ett huvudscenario med fyra räntehöjningar i år. Flera faktorer har dock gjort att det inte blev så. Den svaga inflationen i USA, Storbritanniens brexit-omröstning och en svag amerikansk ekonomi gjorde att räntehöjningen har skjutits på framtiden, skriver SvD.

 

Dollarn väntas stärkas

 

Under den senaste månaden har dollarn hunnit stärkas med närmare 3 procent, både i handelsvägda termer och mot den svenska kronan.

Den starka dollarn speglar stigande förväntningar på inflation och tillväxt i USA, men även en tro på snabbare räntehöjningar från Fed, enligt Swedbanks makroanalys. Centralbanken förväntas därför få fler frihetsgrader att normalisera penningpolitiken till följd av den utlovade tillväxtstimulerande finanspolitiken.

Trump-effekten är påtaglig. Banken reviderar upp sin USD/SEK-prognos betydligt, både på en- och tremånaders sikt från 8,86 till 9,29 respektive 8,76 till 9,23.

 

Fler räntehöjningar nästa år?

 

Långa räntor har gått upp efter det amerikanska presidentvalet vilket lett till förväntningar om en mer expansiv finanspolitik och stigande inflation. Det innebär en monetär åtstramning och starkare dollar redan innan Fed har höjt styrräntan vilket motverkar behovet av snabbare räntehöjningar under 2017. “Vi behåller vår syn att Fed höjer en gång under 2017”, skriver Swedbanks chefsekonom Anna Breman.

De stora skiftena i Federal Reserves sammansättning av personer och penningpolitiska inriktning väntas inte förrän 2018, då Janet Yellens och Stanley Fischers förordnande som ordförande respektive vice ordförande löper ut, skriver Swedbanks analytiker. Donald Trump kommer dock inte uppmana henne att avgå. Han kommer däremot inte heller föreslå henne för en andra mandatperiod, enligt hans rådgivare Judy Shelton, skriver Bloomberg.

 

 

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer