Hoppa till huvudinnehållet

Vår kampanj till politikerna: #fixaISK

När man vill försöka förändra något som fungerar dåligt på finansmarknaden så handlar mycket av arbetet om att få beslutsfattare att förstå problemet. Idag tar vi på Nordnet nästa steg i för kampanj för att #fixaISK.

På en minut förklarar i filmen nedan att ISK-sparare inte kan delta i alla IPO:s – och varför det är ett problem.

Så som regelverket ser ut kan nämligen ISK-sparare idag inte delta i de IPO:s som består av både nyemitterade och befintliga aktier. Det gör att ISK-sparare helt enkelt utestängs från vissa börsnoteringar, något vi har uppmärksammat mycket på senare tid.

Du ser filmen här.

Sparekonom Frida Bratt vill att politiker och beslutsfattare ska förstå bristerna med ISK.

Det måste bli möjligt för ISK-sparare att delta i alla IPO:s. Lösningen är att man i lagen skriver att så länge ett prospekt har upprättats enligt lagen om handel med finansiella instrument så ska värdepappret vara okej på ISK.

Filmen kommer vi att sprida på sociala medier, där vi kommer att rikta oss direkt till beslutsfattare och politiker, framför allt inom finansutskottet. Vi kommer också att skicka filmen direkt till finansutskottets ledamöter på andra sätt, för att den ska nå så många som möjligt av de personer som faktiskt kan skapa förändring.

Jag är övertygad om att frågan knappast rymmer några politiska motsättningar. Det här är helt enkelt en miss från när ISK lanserades, och som fått olyckliga konsekvenser. Jag tror att det finns ett intresse hos väldigt många politiker att ISK ska fortsätta vara en populär sparform, att svenskarna uppmuntras till fortsatt privat sparande och att svenska företags kapitalanskaffning underlättas i den mån det går.

Det handlar om en relativt liten åtgärd från politikernas sida – att addera en skrivning i lagen – men som får stora positiva konsekvenser för den enskilda spararen.

Politiker måste ta sitt ansvar, om ISK ska fortsätta vara en folksparform även i framtiden.

Hjälp oss gärna att sprida information och kunskap om problemet genom att dela filmen och använda hashtaggen #fixaISK.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-07-01 11:32

Hur går det med “psk” som ni också har som ett förslag?
Kanske dags att försöka få igång det också!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-07-01 16:09

Hej Jocke! PSK uppmärksammar vi kontinuerligt, det är ett långsiktigt arbete. Ibland sticker vi emellan med andra frågor 🙂 Men det var bara några veckor sedan jag lyfte fram PSK igen i samband med en debattartikel i Dagens Nyheter: https://www.nordnet.se/blogg/psk-en-del-av-ett-starkare-pensionssystem/ . Men räkna med fler insatser längre fram för att få politikerna att uppmärksamma förslaget:) Mvh Frida