Hoppa till huvudinnehållet

När goda råd är dyra

Mina proffesionella kollegor får inte ge aktietips hur som helst här på bloggen eller i andra forum. De får endast berätta vad de själva har köpt (vilket kan vara gott nog). Jag däremot, en vanlig mellanchef som aldrig satt min fot innanför handelshögskolans tunga portar får ge er hur mycket tips som helst. Oroa er inte, idag är inte den dagen då jag kommer ge köpråd (det är mest för att jag envist väntar på nästa dipp). Men om jag nu skulle be er att trycka på köp-knappen på ett mid-cap bolag är det statistiskt möjligt att jag skulle kunna slå ganska många börsskribenter på fingrarna med mina råd. Det hävdar iallafall Erik Lidén och Olle Rossander i sin bok “Lönsamma aktietips?”

Köp!

Experterna menar att i valet mellan olika bolag med samma risk hade det oftast varit bättre att köpa bolaget som inte blivit rekommenderat i artikeln, det gäller oavsett om det är aftonbladet, affärsvärlden eller SVD som ger rådet (undantaget ett par specialiserade tidningar som presterar något över snittet). Hur såg de då ut? Jo, de första månaderna gick aktierna ungefär som sina jämförbara kollegor. Men efter ett år låg kurserna hela 2% lägre i snitt. Journalisterna är oftast de som har mest fel, faktum är att i fyra fall av 10 skulle du ha förlorat pengar om du följde deras råd.

Sälj!

Det var lite om köp, men sälj-råd då? Här har man varit mer “tursam”, aktiekurserna har faktiskt rasat efter sälj-rekommendation. Frågan är bara hur lönsamt det är för oss vanliga aktiesparare, vi som inte blankar till vardags och i väldigt få fall sitter på den aktuella aktien.

Vad är då anledningen till att även en del branschtidningar misslyckas med sitt jobb? I vissa fall har media och stat propagerat för aktien (telia är ett sådant exempel). I andra fall finns det ingen förklaring annat än att man gjort ett dåligt jobb. Kanske är det så att de flesta tidningar återupprepar gamla råd eller saknar tid och resurser för att göra en grundlig analys av företaget.

Expressen och Aftonbladet sämst

Aftonbladet och Expressen presterade kanske inte helt oväntat sämst, med -15% respektive -17% sämre än jämförbara aktier. Dagens industri är inte mycket bättre, deras portfölj presterade i undersökningen -6% mot sitt jämförelseindex. Aftonbladet, som enligt mig är lite av en kung över “domedagsnyheterna”, lyckas dock överlägset bäst på säljsidan där deras aktier gått 20% sämre än motsvarande aktier.

Kanske är det inte så konstigt trots allt: aktiemarknaden har ökat explosionsartat iom att vem som helst idag kan investera sina pengar på börsen. Tyvärr är det också så att medias intresse, men inte alltid kompetens, ökar med samma mått. Den här undersökningen gjordes och publicerades dock 2005-2006, kanske har det blivit bättre sedan dess? Mitt tro är att det tvärtom är ännu mer turbulent idag och att alla vill ge sitt råd för hur kakan ska bakas men har inte tid att läsa receptet. Min uppmaning är därför: är du ny inom aktiehandel, lyssna på råden, men gör en egen bedömning. Sätt bolaget på bevakning, jag har flera listor med spännande bolag i min aktiedepå, en av dem heter just “rekommenderat”. Där kan jag följa bolaget en tid innan jag eventuellt slår till.

Vill du veta vilka börsexperter som trots allt slog index så föreslår jag att du läser hela boken, den är intressant, väl uppbackad med statistik även om det finns andra första-gångs-böcker en nybörjare bör läsa först.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-09-10 15:29

Jag har det gyllene rådet till alla som vill investera i något, oavsett vad:
Gör din egen analys. 🙂
Om man inte har kunskapen att göra sin egen analys så ska man börja med att skaffa den, och sedan göra sin egen analys. 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-09-14 13:27

Bra analys Magnus 😉

Anonym
Anonym
2013-09-10 17:36

Råd att köpa eller sälja enskilda aktier utan hänsyn till övriga värdepappersinnehav är väl närmast att likna vid råd att satsa på vissa nummer på roulette. Om det stämmer att den enda gratislunchen inom finansvärlden är diversifiering – och det finns ju en hel del evidens för det – varför hör man så sällan råd om att vissa aktiers prisförändringar är speciellt okorrelerade, (enligt fundamental analys eller annan), och därför passar bra ihop i en portfölj?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-09-14 13:27

Handlar det inte om att hela tiden försöka slå index? Samt att ordet diversifiera inte skapar läsarstormar, men däremot ordet “köp!”?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-09-19 15:36

Ja, men det blir ju intressant när hela läsarskaran till stora dagstidningar ska slå index. Det eventuella överskottet måste då komma ifrån institutionella investerares misstag (för vilka andra finns kvar på marknaden som tar smällen?). Med lite arbete når vi snart ett tillstånd där alla investerares portföljer går bättre än genomsnittet, och alla har finansiella förmögenheter långt över nollstrecket…