Hoppa till huvudinnehållet

Några tankar om Traton

Varför noteras Traton nu?

Volkswagen har länge försökt notera bolaget men sedan ångrat sig, samtidigt som man tvingats sänka värderingen rejält på grund av bristande intresse. Volkswagen är överlag rätt lågt värderat i Frankfurt, och det kan bero på att man där värderas i enlighet med bilsektorn. Och det är en sektor som tagit rejält med stryk.

Noterar man Traton i Sverige så kan det innebära att man synliggör värden (Volkswagen kommer ju fortsatt vara storägare) särskilt om bolaget här värderas som ett verkstadsbolag vilket är troligt. Jag tror också det är därför man valt Stockholmsbörsen – det gynnar värderingen. Att man absolut vill att noteringen genomförs nu tror jag har med konjunkturen och det eventuellt kommande sämre börsläget att göra.

Hur ska man se på Traton som sparare?

Scania är ledande på marknaden för tunga lastbilar i Europa, sett till marknadsandelar. Scania har en rörelsemarginal på strax över 10 procent för 2018 men strävar mot 12 procent, och där hamnade man nästan i första kvartalet 2019. Därmed är Scania också det mest lönsamma bolaget i koncernen. Som aktieägare får man dock MAN på köpet, vilket man måste ha i åtanke. MAN har betydligt lägre marginaler. Visst talar Tratons ledning gärna om synergieffekter, men som sparare vill man ha aktien till rabatt mot exempelvis lönsamma konkurrenten Volvo.

Får man det då?

Skulle värderingen av Traton hamna i det lägre intervallet (intervallet ligger på mellan 143-176 miljarder kronor) så innebär det att man får motsvarande halva Volvo i börsvärde (Volvo är för övrigt inte högre värderat än p/e 9). Och det känns rimligt, Traton är ju 40 procent MAN.

Lyckas bolaget vända kolossen MAN och där få upp lönsamheten skulle det kunna innebära en jättevändning. Men man ska ha i åtanke att det är ett enormt arbete. Scania är redan här med nya generationens lastbilar, och det gör att potentialen därmed finns att göra samma lönsamhetsresa som Volvo.

Men – vi är i ett läge där konjunkturen vacklar och fordonbranschen tar rejält med stryk. Det förklarar varför Volkswagen tycks vilja genomföra noteringen nu till varje pris. Min egna åsikt, som inte är en rekommendation i någon form, är att om aktien skulle hamna på en nivå i det lägre intervallet kan den bli intressant.

Kommer Traton bli en ny folkaktie?

Jag tror aktien kommer att locka stort medialt intresse av nostalgiska skäl och de stora institutionerna med AMF i täten lär gå in. Men man ska komma ihåg att bara 10-11,5 procent av aktierna ska säljas ut, så det blir ingen stor indexaktie. Den kommer med andra ord alltså inte utgöra ett stort innehav i svenskarnas indexförvaltade Sverigefonder.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-07-09 10:42

Hej! Ska jag läsa dig mellan raderna, har tyskarna inte tänkt hela vägen. Och att de kommer behöva pengar, för mig som sparare kommer det inte ge en Volvo resa?

Anonym
Anonym
2019-08-20 11:05

man har nog kommit rätt dom bilar som är anständiga kommer från usa eller japan övriga producenter producerar mera sopor sen har vi Trump effekten han sa ja vill inte se Mercedes bents på våra gator. …och han kommer nog att få rätt i det jänkarna har ju börjat producerat bilar i rumänen det är visst billigt där kvalitet är ett okänd begrep . men han kan ju snacka med kineserna dom kan säkert bygga en säljbar bil som är konturens kraftig han får göra som italienarna be kineserna att producera Cadillac och chevrolet