Hoppa till huvudinnehållet

Några ljusglimtar för plånboken i mörkret

Högre priser på el, bensin och mat, högre bolåneräntor, börsfall och nedgång för bostadspriserna. Finns det något alls att glädjas åt för privatekonomin just nu? Jodå – med lite god vilja åtminstone.

Aftonbladet ställde frågan om jag kunde se några ljusglimtar för hushållens privatekonomi just nu. Läs artikeln här.

Här är mina (eventuella) ljusglimtar:

Vi kan ha en del av det värsta bakom oss

Det finns en del som talar för att inflationen toppar just nu. El- och bensinpriser bör falla tillbaka snart efter vinterns höga nivåer. I USA är det många som räknar med att inflationen faller tillbaka nu, och vill det sig väl skulle det kunna vara så att den amerikanska centralbankens väldigt drastiska räntehöjningsplaner inte behöver genomföras i riktigt samma utsträckning. Och behövs inte den dramatiska åtstramning som börsen nu räknar med – ja, då skulle vi ju kunna se en ljusning på börsen. Betänk också att börsen är framåtblickande, vilket innebär att en stor del av det BNP-fall som väntas till följd av räntehöjningarna kan vara inprisat. Knäcfrågan är om börsen tagit i för mycket eller för lite.

Möjlighet att komma in på börsen till lägre nivåer

Det är inte när börsen står som högst och börsrallyt är som mest intensivt som de bästa affärerna görs. Det är oftast istället när kurserna fallit, och det ges möjlighet att köpa in sig på lägre nivåer. Med det sagt behöver man i det här läget vara medveten om att det kan falla mer och fortsätta vara skakigt innan det vänder – vi vet ännu inte om botten är nådd. Fortsätter man månadsspara så har man goda förutsättningar att hamna hyfsat rätt i detta. Den som investerar i aktier kan hitta möjligheter att gå in i enskilda bolag där kursen pressats mycket. Personlighen tror jag här man gör klokt i att fiska i de bolag som trots allt gör vinst här och nu, och inte om 10 år. Jag tror att lönsamhet och stabilitet kommer att fortsätta premieras.

Lite lättare för förstagångsköpare

Det har varit höga hinder för förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden i och med de mycket höga bostadspriserna, som kräver hundratusentals kronor i kontantinsats. En liten nedgång i bostadspriserna – jag tror inte på någon krasch eller ett kraftigt boprisfall – gör det ju lite lättare för de som står utanför marknaden att kunna komma in.

Inflationen “amorterar” lånet

Här krävs, tycker jag, lite god vilja för att göra tolkningen att inflationen är bra för den som har bolån, eftersom samma lön ska räcka till högre matkostnader, drivmedelskostnader och alltså även högre räntekostnader som ju är en följd av just inflationen. I teorin är det dock så att inflationen urholkar värdet på lånet. Samma mekanism urholkar dock värdet på sparpengar, som behöver placeras någonstans där de får möjlighet att växa över tid.

Sparränta (kanske…)

Nej, bankerna har ingen brådska med att höja räntorna på våra sparkonton. Jag tror att reporäntan måste upp över åtminstone 1,5 procent innan det kan ske. Men möjligen blir det därefter lättare att hitta ett sparande med lite ränta. Å andra sidan måste det ju till att inflationen faller tillbaka kraftigt för att sparande på sparkonto ändå inte ska bli en minusaffär, eftersom pengarnas värde som sagt urholkas av inflationen.

Sund tillnyktring

Det här kanske är svårt att glädjas åt när man ser hur den egna privatekonomin blir allt mer pressad. Men faktum är att det rally på bostadsmarknaden och börsen, alltså den enorma tillgångsinflation vi sett de senaste åren, inte varit helt sund. Riskaptiten på finansmarknaden har var varit enorm, och pengar har kastats efter förhoppningsbolag som inte ens är nära att vara lönsamma. Nu blir det en tillnyktring i detta, vilket vi nog kommer tycka är bra när saker och ting kan ses med lite perspektiv.

Ser du några eventuella ljusglimtar?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer