Hoppa till huvudinnehållet

Money management

Som jag tidigare pratat om är riskhantering a&o inom trading och såklart även på marknaden sin helhet. I det senaste inlägget pratade jag om att det är nyttigt att göra fel och att det är viktigt att lära sig av misstagen man ständigt gör som trader.

Money management är en del inom riskhantering. Det är en viktig del men enligt mig också ganska svår att konkretisera och framför allt följa i praktiten. I de flesta tradingböcker läser man ofta om money management. Det är ett stort begrepp som innehåller flera delar där jag tänkte att jag skulle diskutera de delar som jag fokuserar på och vilka delar jag, med hjälp av erfarenhet i marknaden, brukar bortse ifrån.

Genom rätt money management kan du få en nettovinst, i absoluta tal, trots att antalet vinster inte överstiger antalet förluster. Och att undvika förluster har vi tidigare pratat om är omöjligt, det är nyttigt kan vi istället säga för att få det låta mer positivt. Men genom att ha rätt positionsstorlek, tydlig plan kring exits (target och stoploss-nivåer) kan du både använda och skydda ditt kapital som är viktigt om du vill som lyckas som trader. Jag skrev nyligen om min start inom tradingen och hur mycket fel jag gjorde i början.

En bra risk/reward ligger i grunden för att dina vinster ska bli större än dina förluster. Det är till slut din nettovinst som räknas och inte hit-ratio, det vill säga hur många procent av dina trades som blir vinnare, är i grunden helt ointressant. Det finns alldeles för många tillfällen som jag lyckats med att slänga bort de vinster som jag under en lång tid jobbat ihop. Det gäller att stoppa blödningen så tidigt som möjligt. Men likaså är det viktigt att fortsätta när man fått några trades emot sig, det finns flera handelsdagar där jag suttit kvar och varit irriterad för de misstag jag gjorde på förmiddagen. Men helt plötsligt kan ett riktigt bra tillfälle dyka upp och en bra trade kan vända flera dåliga. Tålamod.. men det är en annan diskussion.

Risktagande är högst personligt tycker jag och jag anpassar ofta min risk utifrån mitt välmående vilket jag och Alex pratar om i videon. Men såklart pratar vi om mycket annat också!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-09-02 15:06

Bra inlägg