Mitt Tradingår – 2018

Ännu ett år lider mot sitt slut. Det har varit ett stökigt år. MiFID II lanserades, oändligt med tullar för Trump, en regering som aldrig blir tillsatt, första räntehöjningen av riksbanken på sju år och en svensk börs som backat över 10%. I slutet av varje år går jag igenom min trading och denna gång tänkte jag dela med mig av detta till er läsare, samt min syn på det rådande tradingklimatet.

2018 började lite panikartat när MiFID II precis hade lanserats. Likviditeten och omsättningen var som bortblåst. Jag justerade snabbt ned mina förväntningar och räknade med att min intjäningsförmåga på börsen skulle halveras ungefär. Det är okej, det viktigaste för mig är inte summan man tjänar utan att man gör sitt yttersta givet möjligheterna. Det är ändå det som driver mig inom tradingen. Efter ett tag kom omsättningen igång igen, men man kan verkligen inte räkna med att ha den fantastiska marknad man haft de senaste åren. Jag skulle säga att förra året var mycket enklare att handla än detta, oavsett så blir man duktigare och mer erfaren för varje år som går. De sista månaderna har varit riktigt tråkiga, riskviljan har försvunnit i takt med att börsen har gått ner och att många småspararfavoriter har slaktats. Detta är tyvärr med all rätt, då alltför många förhoppningsbolag länge haft fantasivärderingar.

Det här året har jag inte varit lika flitig som förra året, mitt första hela kalenderår som heltidstrader när de enda dagarna jag tog ledigt på var över jul. Ett riktigt tufft och roligt år som jag är glad att jag gjorde, men förmodligen aldrig gör igen. Arbetad tid i år är i stället runt 9-10 månader. Jag har spenderat mycket tid på annat, såsom Fortnite, Tinder och utlandsresor, som jag hunnit med 8 stycken utav då det är vad jag tycker om mest här i livet. Jag har även under året hållit föredrag om min trading i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund i samband med att Nordnet har haft trading-AW’s. Dessa AW’s tycker jag är ett fantastiskt trevligt och välbehövligt initiativ inom tradingvärlden och därför har jag erbjudit mig att tala helt gratis, något som uppskattats av väldigt många.

Min trading har flutit på väldigt bra trots sämre fokus. Omsatt kapital i min aktiehandel uppgår till 1.25 miljarder kronor vilket är ungefär det dubbla från föregående år. Nedan visar jag min daytradingdepå där procenten som alltid är dopad, då jag gör kontinuerliga uttag och inte har speciellt mycket pengar i depån. Dessa pengar flyttar jag över till min swing- och långsiktiga depå som tillsammans är upp lite mer än 10% för året. Det är möjligt att jag i framtiden börjar redovisa dessa mer ingående när jag faktiskt förstår vad jag håller på med, men just nu är min större edge definitivt i min daytrading.

Allt detta har dock redan hänt, det viktiga nu är att fortsätta blicka framåt. Nästa år tror jag kommer bli ännu tråkigare och bjuda på ännu sämre tradingmöjligheter då jag tror att riskviljan kommer fortsätta vara dålig, oavsett kommer jag kämpa hårt för att fortsätta skala upp min trading. Förhoppningsvis får jag bra rullning på min swingtrading samt någon bättre förståelse över hur jag ska sköta min långsiktiga depå.

Hoppas att ni läsare också haft ett fantastiskt år. God jul och gott nytt år önskar jag er alla. Tillsvidare får ni gärna följa mig på Twitter där jag går under namnet PizzaTradern.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer