Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 74 – Minusränta och jakten efter en ny sparekonom

Tack alla lyssnare!

Tack alla lyssnare för era gratulationer och lyckönskningar till mitt nya jobb! Det värmer att läsa och höra era fina ord.
Självklart förklarar jag i detta avsnitt av #sparpodden varför jag valt att anta erbjudandet att bli ny VD på Företagarna. För er som vill läsa mer om detta har jag också skrivit ett inlägg här på nordnetbloggen. Nu söker Nordnet en efterträdare och Sverigeschefen Eva Trouin medverkar i avsnittet och förklarar vilka egenskaper hon letar efter i en ny sparekonom. Dock ska jag påpeka att jag fram till och med 19 maj fortfarande är sparekonom. Jag kommer att ge järnet den sista tiden för att leverera det bästa kvartalet någonsin under min tid på Nordnet. Ja tänker fortsätta att försöka guida, inspirera och hjälpa er sparare till goda investeringar.

Men, #sparpodden vore inte vad det är utan alla lyssnarfrågor! Därav avhandlar vi i vanlig ordning flera av de frågor och funderingar som ni lyssnare skickat in. Denna gång besvarar vi frågor angående varför man tittar på resultatmåttet EBITDA, hur den förväntade avkastningen skiljer sig vid olika typer av diversifiering och hur man bäst hedgar sig mot en eventuellt nedgång på börsen. Fram tills jag slutar hoppas jag att ni lyssnare tar tillfället i akt och ställer alla frågor och funderingar ni har så kommer vi besvara dessa i #sparpodden.

Minusräntan berör sparare

Riksbanken har som bekant valt att gå över till ”andra sidan” och den rådande minusräntan är en ny företeelse som vi måste förhålla oss till. Många frågor har kommit in hur detta påverkar privatekonomin och investeringsbeslut? I ett tidigare inlägg på nordnetbloggen har jag redogjort för riskerna för Riksbankens beslut. Där berättar jag om att ökande tillgångspriser kan innebära tilltagande klassklyftor och varför Riksbankens påverkan på inflationen blir mindre och mindre. Man kan också ställa sig frågan hur man skapar avkastning i en räntefri värld. Självfallet beror valet av investering vilken riskgrad man har. Området är stort och brett. Därför har jag valt att skriva ett eget inlägg för hur jag resonerar och vilka alternativ som finns tillgängliga.

Min egen portföljs utveckling

Vad gäller tillgångspriser och närmare bestämt aktier har den senaste rapportperioden varit helt makalös för min egen del. Jag har fått revansch på den tidigare kräftgången och innehav som BTS Group, Proffice och Micro Systemation har presenterat bra rapporter och därav skjutit i höjden. Den kraftiga börsuppgången har inneburit att de största innehav, enligt min investeringsstrategi, utgör en för stor del av portföljen. Detta innebär att den ursprungliga risknivån i portföljen har förändrats och har medfört att jag börjat hyvla av för att skapa en bättre balans i portföljen.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Tacksamhetshälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
47 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-02-18 16:57

Grattis grattis, men en sorglig dag för oss andra 🙁

Efter försäljning samt nyköpt bostad har jag helt plötsligt 400 000kr över. Är belånad till 85% med ca 1,5% ränta rack vare Unionen.

Min plan:
100 000 på buffertkonto.
100 000 i någon räntefond som ska gå till renovering inom 1 år.
100 000 där jag köper lite blandat, aktier och indexfonder.
Har ni några bra tips utifrån detta på vad jag ska köpa samt göra för de sista 100 000?

Ska se till att njuta riktigt mycket nu av sparpodden fram till ni slutar, ni har lärt mig mycket!!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-22 11:48

Hej Lusitopp,

Om du kan avvara de sista 100 000 kronorna över en tid om mer än 10 år så skulle jag ta aktierisk. Förmodligen skulle jag leta efter billiga fonder mot marknader som jag tror starkt på för det kommande decenniet. Dela upp och investera 25 000 kr i fyra olika fonder.

Sparhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-02-18 19:18

Dudes! Jag är väldigt intresserad av sparade – inte lika intresserad av era nya jobb. Det har gått åt väldigt mycket tid de senaste avsnitten åt att prata om just det – era nya jobb. Om nu sparpodden närmar sig slutet kan ni väl ägna resten åt sparande istället? Visst, vi vill förstås veta varför ni försvinner men nu vet vi det, åter till sparandet tack!

Anonym
Anonym
2015-02-18 20:17

Lycka till hos Företagarna, Günther! Hypotes inför rapporter: Analytiker överskattar systematiskt förändringar i vinst/vinsttillväxt (speciellt i relativt mogna bolag). En analytiker har svårt att motivera sin lön om den ständigt antar att utfallet är identiskt med tidigare utfall. Strategi 1: Spekulera i att vinsten motsvarar vinsten föregående resultat. Tex : vinst år 1: 8 kr. Analytikers förväntningar: 10 kr inför år 2. Din förväntning: 8kr. Inför rapport blankas aktien. Strategi 2. Spekulera i att vinsttillväxten motsvarar vinsttillväxten föregående period. Tex. Vinst år 1: 10 kr. Vinst år 2: 11 kr. Analytikers förväntningar: 12 kr. Dina förväntningar: 12,1 kr. Köp aktien.… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-18 21:36

glädje och sorg. Kul med nytt jobb (även om det inte blev att agera ordförande på stämmor eller finans-minister). Trist att sveriges, ja kanske världens, bästa pod-cast kommer att försvinna.

Hade varit roligt om ni fortsatte att podda. Tror dessutom att det kan skapa ännu bättre innehåll om Gunther rapporterar från företagarna och Jan från sitt håll.

Ps. om det blir fler sparpodden-live och ni vill komma billigt undan rekommenderar jag att ni kontaktar skolor och hyr in er i deras gymnastiksalar. Eller varför inte i folkparker (gratis!?). Mycket billigt och framförallt ger det utrymme för frosseri i portföljen. ds.

Anonym
Anonym
2015-02-19 02:30

Kör sista avsnittet live ett dygn med öppen studio där vem som helst kan komma och ställa frågor och några inbjudna gäster

Anonym
Anonym
2015-02-19 08:32

Min son fick mig att börja lyssna på sparpodden. Tack vare er bådas berättarglädje och småtjafsande med varandra har ni lyckats att få sparande intressant för både hjärta och hjärna. Själv gick jag från i princip nollmedvetenhet om min pension till att gå all in och flytta rubbet (som var flyttbart) från SPP till Nordnet. Givet likartad utveckling på fonderna oavsett SPP eller Nordnet, så kommer jag att ha flera hundra tusen mer i pension nu tack vare lägre avgifter, räknat på avgifter från depå, fonder och försäkringsmäklare (burr!). Detta trots att jag bytte så sent som vid 50 års… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-19 11:21

Hej Günther! Använder detta forum för att skicka en gratulation till ditt nya jobb. Samtidigt är det tråkigt att du lämnar Nordnet och ännu tråkigare om sparpodden upphör. Du och Jan har gjort ett strålande jobb med att göra ekonomi roligt (vem kunde tro’t?). Dynamiken er emellan är lysande. Jag lockades av en slump in i “pengabranschen” när jag slögooglade lite på hur man blir rik. Hittade då en av dina föredömliga föreläsningar och sen dess är jag hooked, och du är en stor del av anledningen till detta. Tänkte redan då att “den här killen har nåt”. Låt det… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-19 15:52

Hej!

Varför har vissa aktier ett börsvärde som kraftigt understiger substansvärdet?

T.ex. Concordia är värderat till 40% av substansvärdet. Är inte detta bara på den grunden en toppenaffär?

Tack på förhand!

Anonym
Anonym
2015-02-19 21:09

Hej

Tack för en härlig poddcast.
Vad är för- och nackdelar med ETF jämfört med fonder?
Hur hittar man bäst information om ETFer med tanke på avgifter och innehav?
När kommer Nordnet att göra ETFsidorna bättre? I dag är fondsidorna mycket bättre än ETFsidorna.

MVH
Framtidsjägaren

Anonym
Anonym
2015-02-19 22:50

Hej har precis sålt Brummer multi Strategy för 500k. Resten av portföljen är på 2000k och är inriktade mot index Sverige, USA , EU och Emerging Markets. Hur skulle ni göra för att fasa in summan i index med hänsyn till nuvarande börsläge? Jag har skapat ett månadssparande i superfonderna 50/25/25 men vilken månadsbellopp skullen ni gå in med? 10k / 20k / ?? Min sparhorisont är >10år.

Anonym
Anonym
2015-02-19 22:56

Angående EBITDA-diskussionen så missar ni det mest relevanta i senaste podden. Den stora grejen är att P/E är kasst för att jämföra olika bolag om de har olika kapitalstruktur. Många bolag som är cash rich kan se dyra ut på P/E men vara billiga enl EV/EBITDA…

Anonym
Anonym
2015-02-19 23:21

Hej, Är 27 år gammal och har under de senaste 3-3,5 åren lyckats lägga undan drygt 250-300k. Är i dagläget boende i hyresrätt i Sthlm men med planer på att röra mig hemåt till Norrköping/Linköping under hösten. Då 150-200 kommer att användas till ett nytt boende är frågan om jag ska använda resterande 100 till att under hösten börja gå in i aktiemarknaden. Vet att börsen just nu är exceptionellt högt värderad samtidigt som jag försöker att se det långsiktigt. Är i dagsläget inte exponerad mot marknaden då pengarna varit öronmärkta till just boende. Vore tacksam för ett svar om… Läs mer »