Hoppa till huvudinnehållet

Minskande oro på börsen

Detta inlägg är marknadsföring.

Vi närmar oss midsommar och jag passar på att uppdatera med en analys. Just midsommar är en av de intressanta tidpunkterna på året, åtminstone för Stockholmsbörsen som brukar sätta någon form av botten.

I förra analysen fanns tecken på att volatiliteten hade börjat avta hos flera index, men fortfarande låg relativt högt för tex Nasdaq 100 och tech-sektorn. Det ser ut att ha lugnat sig betydligt nu och som syns på diagrammet nedan har volatiliteten avtagit rejält, med stigande VAP-poäng som följd vilket brukar indikera stabil börs. Jag har i vanlig ordning valt att titta på fyra olika index för att få en så bred marknadsuppfattning som möjligt, OMXS30, DAX, Dow Jones samt Nasdaq100. I diagrammen nedan ser vi förutom prisgrafen också Predictive Average-indikatorn som fungerar genom att slå samman de senaste 18 årens prisgraf och ta fram ett genomsnitt. Finessen är att grafen går att förskjuta tex ett kvartal “in i framtiden” eftersom kommande kvartals kurser från de föregående åren är kända. Därmed kan vi plotta ut en statistisk prognos för hur utvecklingen framöver skulle kunna gå baserat på 18 års historiskt genomsnitt.

Den rosa grafen är Predictive Average förskjuten 3 månader. Den grövre delen till höger representerar kommande kvartal, och vi befinner oss just nu i början av den tjocka delen. En intressant sak att notera är toppen ungefär i mitten av den tjocka rosa kurvan, speciellt synligt för OMX30 och DAX. Toppen ligger grovt uppskattat ca 45 dagar from skrivande stund, och då hamnar vi i andra halvan av juli. Här borde vi alltså kunna räkna med någon form av toppformation. Jag noterar också att för OMX och DAX-index syns ingen speciell styrka innan midsommar. Det står i viss strid mot den fallande volaliteten som syns längst ner i grafen som röd/grön kurva. Allra längst ner syns VAP-indikatorn (Volatility Average Points) som just nu visar stigande poäng för samtliga index, med viss reservation för just OMXS30. De båda amerikanska indexen ser stabila ut både vad gäller årscykeln och volatiliteten. Speciellt intressant är Nasdaq 100 som hade en tung period i början av året men som nu visar tydligt fallande volatilitet och minskad oro hos investerare, oftast med stigande kurs som följd.

Happy trading!

/Rikard Nilsson
Autostock AB

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer