Hoppa till huvudinnehållet

Minskade kostnader = mera pengar till sparande och investeringar

Att spara i praktiken

Efter Nordnet Talks inspelningen för några veckor sen har jag ett flertal gånger fått frågan hur jag kunde minska mina kostnader med ca 150 tusen kronor på bara ett år. Jag är själv förvånad över att det blev så mycket pengar! Överlag gäller det att se över sitt spenderande; vart tar pengarna vägen och får man bäst pang för pengarna?

För mig var det följande saker som gjorde störst skillnad:

 1. Bolån
  Åtgärd: Omförhandlad bolåneränta gav cirka 10 tusen. Det finns ingen anledning att vara trogen mot din bank om de inte kan erbjuda en konkurrenskraftig ränta.
  I en krönika hos Feminvest beskriver jag hur jag gjorde: Byt bank och tjäna pengar!
 2. Byt bil
  Min bil blev i mars-16 mosad av en buss och försäkringsbolaget valde att lösa in bilen. Bilen var en Peugeot 207 GT-09 som jag “unnade” mig för många år sen. Det var en superfin bil som jag var väldigt förtjust i, den gick snabbt, hade panoramatak, skinnklädsel, ac och annat lyxigt. Detta “unnande” kostade tyvärr mer än jag insett; den drog ca 0,9 l/milen, kostade ca 1800:- i skatt om året och var ett riktigt måndagsexemplar som ofta var inne på verkstaden. Försäkringen kostade dessutom nästan 6 tusen per år. Krocken var tuff händelse, men jag är glad att vi klarade oss oskadda och valde efter ett tag att se detta som ett bra tillfälle att göra ett mer ekonomiskt val. Att vara utan bil var inte ett alternativ (bor så tokigt till) och jag hade aldrig kommit mig för att sälja den gamla bilen då jag “redan lagt ner så mycket i reparation och den ändå inte kommer att ha något bra andrahandsvärde” – hur tokigt tänkt som helst, men ändå. Så detta var ett ypperligt tillfälle att “gör om, gör rätt”.
  Åtgärd: förhandla med försäkringsbolaget ang. inlösenpriset gav några tusenlappar extra. Bilarna är överlag billigare utanför Stor-Stockholm mitt tips är att inte begränsa sig geografiskt. Ny bilen fanns i Borlänge vilket snabbt löstes med en tågbiljett. Jag valde en bil som var miljöklassad, bränslesnål och hade nybilsgaranti. Besparing: 1500:- i skatt, 3500:- i försäkring och en lägre bensinförbrukning gav ytterligare ca 6 tusen. Dessutom gick reparationskostnaden ner med 20 tusen mot året innan. Totalt ca 30 tusen.
 3. Köp bara det som är nödvändigt – även om det är kul att köpa nytt!
  Inredningskontot minskade med ca 25 tusen. Jag gillar att köpa kuddar, ljus, någon matta och liknade för att variera hemma, men det är inte nödvändigt, alltså stryps kontot.
  Klädkontot minskade med 16 tusen. Jag slutade spontanshoppa och även om jag ville ha något nytt att ta på mig vid speciella tillfällen så tog jag istället något befintligt ur garderoben. Det blev även betydligt färre inköp av kläder som var “ok”. Nu fokuserar jag på att köpa klädesplagg som jag verkligen behöver och då kan de istället få kosta mer, totalkostnaden är ändå lägre.
  Ingen PT på gymmet = 4 tusen
  Ingen utlandssemester = 50 tusen (inget jag rekommenderar i längden… )
  Ingen städerska = 7 tusen (jag tycker det är så trist att städa själv, men besparingen lockar och jag har fått öva på tolerera lite mer skit i hörnen).
  Radikalt minskat skönhetskonto = 8 tusen, ingen fransförlängning, knappt några ansiktsbehandlingar och inga dyra hårfärgningar på salong (får hitta någon balans här, för så lite som jag lägger nu känns inte kul)
  Minskat teknikkonto = inget spontanshoppande av gadgets gav 8 tusen i besparing
  Färre tv-kanaler = 2,5 tusen.
  Rensade bland prenumerationer och abonnemang = 2 tusen.
  Blommor och växter = 2,5 tusen. Jag har haft som rutin att alltid köpa en bukett blommor varje helg, men nu har jag dragit in på det och köper bara vid speciella tillfällen.
 4. Följa upp mina kostnader
  Här är ett tidigare inlägg där jag nördar in lite mer på det temat: Dags att gå på pengajakt!

Attityd och förhållningsätt gör hela skillnaden

Kikar vi på besparingarna ovan så är det inget revolutionerande, men det är ett smågnetande i många hörn. Det gäller att ha ett mindset som gör att varje gång du tänker spendera pengar, först tar en funderare och detta inköp är nödvändigt och att du varken kan avstå eller handla det billigare någon annanstans. Svarar du ja, så tycker jag att du ska njuta över ditt aktiva inköp och inte ha dåligt samvete för att du spenderar pengar.

Personligen tror jag att sättet vi angriper denna utmaning är avgörande. Har du inställningen att du nu inte kan göra något skoj och att livet blir torrt och tråkigt när du inte kan spendera så mycket som du vill, så har du rätt! Men…. Ser du det istället som en möjlighet att omvärdera ditt konsumtionsmönster, återanvända saker och ting samt även ha en ekonomi som gör att du kan unna dig saker för att du inte bränt dina pengar på onödigheter, så är det lika rätt! Personligen föredrar jag det sistnämnda förhållningssättet. Jag upplever inte att jag försakar något som är viktigt för mig trots att jag radikalt har dragit ner på mina kostnader. Tvärtom så uppskattar jag de köp jag gör desto mer eftersom de är genomtänkta och valda med omsorg.

Pengar är bara ett medel som underlättar vår vardag och det är upp till var och en av oss att spendera dem på det sätt som passar bäst! Själv ska jag unna mig ett ökat resekonto för en resa till varmare breddgrader med sonen! Fundera på vad du kan dra in på och vilka kostnader som ger dig glädje och som du vill ha kvar!

“Att ha pengar är bra, att ha kontroll över pengar är bättre!”

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-11-12 18:06

Ja där var det inte svårt att spara.😄😮 Trodde nästan att det var ett skämt när jag läste det. Här kommer vad vi GÖR AV MED på dina listade punkter.
1. Litet lån o låst ränta.
2. Begagnad jobbarbil med låg förbrukning o lagar den själva.
3. Inredning: 500 kr, Kläder: 2000 kr, Pt: 0kr, Städerska: 0 kr, Teknik: 0 kr, Tv-kanaler: 0 kr, Skönhet o hår: 1000kr, abonnemang o prenumerationer: 1000kr (endast mobiler), Blommor o växter (ute o inne): 1000 kr, Semesterresor: 30000 kr (all inklusive)

Förutom semesterresorna, har du nåt spartips??
Mvh Karin

Anonym
Anonym
2017-11-17 08:44

Det där är ju så självklara saker att det inte förtjänas att kallas för ”spartips”. Att minska inredningskontot med 25 000 och klädkontot med 16 000? Dags att ta ett besök i verkligheten och inse att många inte ens på ett år kommer upp i de summor du minskat dina respektive kategorier med. Jag efterlyser lite mer jordnära tips som inte handlar om att minska utlandsresor, skönhetsbehandlingar och köp av snittblommor, något som är mer relevant för den delen av befolkningen som inte lever med Stockholms stads innerstads medelklass lyxvaror.

Anonym
Anonym
2017-11-17 09:41

Känns mer som de ”spartips” som delas ut till deltagarna i Lyxfällan än för de som läser på Nordnetbloggen.