Hoppa till huvudinnehållet

Ministern: “ISK ska värnas – skattesänkningen kommer”

Skatten kommer att sänkas på ISK, och en infrastruktur för att inrätta en förmögenhetsskatt via ett register över medborgarnas skulder och tillgångar är inte aktuell. De beskeden gav finansmarknadsminister Niklas Wykman när han gästade Nordnet Live.

Niklas Wykman konstaterade på scenen att det står i Tidöavtalet att en skattesänkning på ISK ska genomföras, vilket ska tolkas som att det kommer att ske.

“Det kommer att komma under den här mandatperioden. Sedan är det inte tidssatt i vilken budget det kommer att genomföras, men att det kommer att genomföras är klart”, sa Niklas Wykman.

Han sa vidare att ISK är en sparform att värna.

“ISK är en bra sparform och det är viktigt att vi har den, den ska värnas. När man (förra regeringen, reds. anm) valde att gå in och höja skatten var det olyckligt eftersom det rubbade den grundstruktur som skulle ge en stabilitet och förutsägbarhet. Sedan finns effekten att beskattningen ska följa vissa parametrar i ekonomin och det ger viss rörlighet. Vi hade väldigt låg skatt under en period, men nu med räntor och inflation blir det högre. Det är inbyggt i systemet”

Finansmarknadsministern gav också sin syn på det aktuella förslaget om ett skuld- och tillgångsregister, en fråga som seglat upp som superhet under våren. Kritiker, bland annat Nordnet, har pekat på att registret skulle kunna användas för att underlätta införandet av en förmögenhetsskatt.

“Jag är tydlig med att vi inte kommer att bygga upp en infrastruktur som kan möjliggöra införandet av en förmögenhetsskatt, det är överhuvudtaget inte aktuellt”, sa Niklas Wykman.

Kan du förstå kritiken att ett sådant register skulle medföra flera risker?

“Det är uppenbart att det skulle medföra flera risker, och det belyses ju också i debatten. Risken för att det banar väg för en förmögenhetsskatt är en sådan, risken för intrång i den personliga integriteten en annan. Det är givetvis osannolikt att den här regeringen skulle ha tillsatt en sådan här utredning till att börja med, den tillsattes av tidigare regeringar. Men det finns en formell gång i detta som man måste ha respekt för. Utredarna har arbetat enligt sina mandat. Men just för att den här oron inte ska bita sig fast har jag varit väldigt tydlig med att det inte är aktuellt att bygga upp en infrastruktur för införande av förmögenhetsskatt, det är uteslutet”.

I samband med att Niklas Wykman gästade Nordnet Live kommenterade han också utredningen om amorteringskraveyt samt förslaget på en digital pensionsportal.

Hela intervjun och samtliga programpunkter i Nordnet Live hittar du här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Magnus Unnebäck
Magnus Unnebäck
2023-05-16 14:03

Bra Frida! Fortsätt att fråga politikerna om ISK-skatten. Sparande ska uppmuntras och inte motarbetas.

Den fete
Den fete
2023-05-15 08:09

Det är ett politiskt problem!? Vi har ett politiskt parti som har åsikten att man kan ha eller kan höja skatterna en bra bit över hundra procent.. Man bör ett eko höj skatten???? Om Man nu undrar vad meningen med detta är då bussar det sig att det finns plan lösa idilogoger dom måste följas slaviskt ! En idé var att stänga av energiförsörjning.? Detta utan att fundera på kondikvenser av liknade idioter som skenade energin priser och inflation samt arbetslöshet?!! Och det är ju ett problem att man har politiska konstellationer som saknar insikt om vilken skada man stller… Läs mer »

den ofete
den ofete
Svara till  Den fete
2023-05-15 10:45

är du chat-gpt 1.0?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm