Hoppa till huvudinnehållet

Mindre i lönekuvertet?

Idag får de flesta svenskar ut sin första lön för det här året, tillhör du dem som är höginkomsttagare kommer du märka att du numer får ut lite mindre efter skatt. Om du tjänar mer än 50 000 kronor i månaden drabbas du dubbelt, då får du både ett sänkt jobbskatteavdrag och höjd inkomstskatt

Fryst uppräkning av gränsen för statlig inkomstskatt

Den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2016 räknas inte upp. Inkomstskatten höjs för alla  med en lön över 36 930 kronor. Cirka 58 000 fler får betala statlig skatt

I normala fall höjs dessa två gränser med inflationen plus två procentenheter, för att följa den allmänna inkomstutvecklingen.

Fryst skiktgräns för statlig skatt höjer skatten med omkring en hundralapp vid en lön på strax under 40.000 kr

 Minskat jobbskatteavdrag för höginkomsttagare

För de som har en lön som överstiger 50 000 kronor så får man ett minskat jobbskatteavdrag mot tidigare år. Avdraget minskas med 3 procent av det man tjänar över 50 000 kronor i månaden. Ett enklare sätt att uttrycka det är att jobbskatteavdraget minskas med 30 kronor för varje tusenlapp man tjänar över 50 000 kronor i mån.

Avtrappningstakten ligger på 3 procent, vilket betyder att jobbskatteavdraget är nere på noll kronor vid en månadsinkomst på 123 300.

Beroende på hur mycket du tjänar ger detta en skattehöjning på 300-2.200 kronor

Vill du få bättre koll på din inkomstskatt?

Här kan du räkna ut din skatt: http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Rakna-pa-dina-skatter/Rakna-ut-din-skatt/

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer