Hoppa till huvudinnehållet

Miljarder upp i rök för amerikanska techjättar – Apple har klarat sig bäst

Alphabet, Amazon, Meta och Microsoft tappade mer än 350 miljarder dollar i börsvärde i samband med sina Q3-rapporter där utsikterna för sista kvartalet var en besvikelse i analytikernas ögon, skriver CNBC.

Avtagande tillväxt för försäljningen, eller i Metas fall, en nedgång och åtgärder för att kontrollera kostnaderna har satt techjättarna i en obekväm position efter fantastiska omsättningsökningar under det senaste decenniet. Nu brottas tillväxttakterna med stigande inflation, stigande räntor och en hotande lågkonjunktur.

Apple vände dock mot trenden efter att ha slagit förväntningarna på omsättning och vinst. Aktien hade sin bästa dag på två år, fredagen 28 oktober. Apple är också det bolag i jämförelsen som klarat sig bäst hittills i år av techjättarna, med en nedgång på 18 procent. Samtidigt är Apple det enda bolaget i vår jämförelse som har slagit Nasdaq Composite index i år, som backat 34 procent.

Åter till Meta, tidigare Facebook, som såg den lägsta genomsnittliga intäkten per användare på två års tid. Bolaget räknar med att försäljningen troligtvis kommer att sjunka för tredje kvartalet i rad. På en veckas tid föll aktien 24 procent. Meta är samtidigt det techbolag i jämförelsen som sett sämst utveckling hittills i år med en brutal nedgång på 74 procent.

Microsoft föll 7 procent efter att bolaget guidat för innevarande kvartalet med en lägre prognos än vad investerarkollektivet hade räknat med.

Även för Amazons del var det dystert. Nedgången blev 13 procent i samband med rapporten där prognosen var lägre än väntat. Därtill en dramatisk nedgång i prognoserna för molnverksamheten som investerarna tog fasta på och alltså handlade ner aktien tvåsiffrigt.

Flera techjättar slåss om den lukrativa molnverksamheten. För Amazon handlar det om en ökningstakt med 27,5 jämfört med 33 procent under föregående period, alltså en avmattning. För Alphabet, där Google ingår, handlade det istället om ett ökat tempo. Tillväxten för dess molnverksamhet ökade till 38 procent, jämfört med tidigare 36 procent.

För resterande delen av Googles verksamhet var det inte lika muntert. Kärnverksamheten för reklam såg svag tillväxt och annonsintäkterna på Youtube sjönk jämfört med föregående år. Gällande reklamintäkter drog istället Amazon det längsta strået i konkurrens med Google och Facebook. Amazons annonsintäkter växte med 30 procent, jämfört med 21 procent året innan, vilket samtidigt var högre än konsensus, skriver CNBC.

Trots den branta nedgången för teknikjättarna såg aktiefonder den största veckovisa inflödet sedan mars på 22,9 miljarder dollar. Den största andelen gick till teknikaktier, som såg inflöden med 2,3 miljarder dollar, även detta ett rekord, sedan mars 2022.

BolagUtveckling hittills i år, procent*
Alphabet-40
Apple-45
Meta-73
Microsoft-35
Nasdaq composite-34

Stängningskurser 2022-11-02

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer