Hoppa till huvudinnehållet

Mycket trading i råvaror under maj

De mest aktiva investerarna på Nordnets plattform har handlat mycket råvaror under senaste månaden. Många av de tillgångsslag som tog mycket stryk under kraschen i mars månad har nu sett ett rally som sällan skådats förut – frågan är vart det tar vägen framöver?

Mest trading i dessa tillgångar

Börshandlade produkter är komplicerade och kräver en god förståelse för den underliggande marknaden och produkternas specifika villkor och egenskaper. Alla investeringar i finansiella instrument är förenade med risk och kan både öka och minska i värde. Med en hävstångsprodukt är risken stor att du förlorar hela det investerade kapitalet.

Bilden ovan visar de tillgångar som varit mest omsatta i börshandlade produkter. Listan är sorterad efter flest antal individer som har handlat..

Nordnet Markets

Om du ska investera i börshandlade produkter så är det viktigt att vara påläst om risken. Då det är hävstång inblandat så ökar det din exponering och när det går i fel riktning kommer förlusterna snabbare. Se till att kolla in våra utbildningssidor om Nordnet Markets för att få en bättre uppfattning.

Revansch för oljan

Oljan, som kraschade totalt under april, har nu sett en kraftig återhämtning. Ovanstående graf visar WTI priset under maj månad, vilket steg med över 80%. Det var WTI priset som blev negativt ett tag vilket nu fått se en prisstegring upp till 36 dollar faten vid utgången av månaden.

Brent-oljan har också återhämtat sig och handlas kring 38 dollar fatet vid utgången av månaden, du ser brent i grafen nedan.

Att det har varit mycket handel i oljan är inte så konstigt, här har volatiliteten varit som allra högst under coronakrisen. Det har gett goda affärsmöjligheter för den som handlar mer kortsiktigt.

Index populärt

Många använder index för att spekulerar i vart börsen ska ta vägen framöver. Det ger en bredare exponering än bara enskilda aktier. Både det svenska OMXS30 har varit populärt att handla, men lika så tyska DAX indexet samt båda amerikanska S&P500 och NASDAQ100.

Just NASDAQ100 har till och med nått All-time-high och är upp ca 14% sedan årsskiftet, vilket du ser i grafen nedan. Där kan man verkligen prata om en V formation i återhämtningen!

Tesla också uppe på nya högstanivåer

Biltillverkaren Tesla tog ett ordentligt skutt upp under inledningen av året. När sedan coronakraschen slog till så föll även denna aktie, men vilken comeback det har varit sedan! Aktien är också uppe på All-time-high nivåer och aktien har varit populär att handla med hävstångsinstrument.

Grafen nedan visar Tesla fram tills idag – Aktien har varit över 1000 dollar för första gången och är därmed det bilföretag i världen med störst börsvärde!

Även ädelmetaller har varit populärt att handla i, både Silver och Guld ligger högt upp på listan. Många känner av en viss oro kring vad de enorma centralbanksstimulanser ska leda till och söker sig till både ädelmetaller och kryptovalutor för att hedga sig mot kraftig inflation eller deflation.

Hur agerar du i börsrallyt som pågår? Hänger du på tåget, eller använder du korta positioner för att parera en eventuell nedgång framöver? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer