Mest köpta och sålda aktierna under 2018

Börsåret 2018 blev en dramatisk och utmanande period för privatspararna. Hög volatilitet och prisfall präglade året, och Stockholmsbörsen (OMXS30) föll med närmare 11 procent.

Totalavkastande indexet SIX30RX som är de 30 mest handlade inklusive utdelning föll 7 procent och bredare indexet SIXRX som följer hela Stockholmsbörsen inklusive utdelning föll 4 procent. Oktober månad var den i särklass sämsta börsmånaden under året där fallet var brant under kort tid. Året bjöd dock på en hel del spänning med både upp- och nedgångar mellan varven.

Köparna under året

Privatspararna har inte följt dramatiken på börsen från läktarplats utan tvärtom sett över sina placeringar i stor grad. I topp på listan över de mest köpta aktierna hittar vi tre investmentbolag och även ett fjärde finns lite längre ner. Högt upp på köpsidan återfinns också två av storbankerna.

I oroliga tider söker sig privatspararna till säkra hamnar, och i investmentbolagen hittar man väldiversifierade bolag med exponering mot såväl svensk som internationell verksamhet. När det gäller banker tror jag att spararna positionerar sig för en kommande ränteuppgång, och att de ser att bankernas aktiekurser har mer att ge i en miljö med stigande räntor är min analys.

Säljarna under året

På säljsidan samsas avknoppningar och nyintroduktioner med spelbolag och aktier som satts under press av ett osäkert politiskt läge.

Säljsidan är spretig, och i många fall har spararna valt att snabbt kliva av aktier de har tecknat i nyintroduktioner, och aktier de har erhållit i utdelning som till exempel MTG, Bilia och MQ. Högt upp på säljlistan finns också Engelska Skolan, en privat aktörer verksam inom välfärdssektorn. Det här är en aktie som har satts under press av ett oklart politiskt läge, och jag tolkar det som att spararna tar det säkra före det osäkra och tar ett steg bort från den här typen av bolag.

Mest köpta aktier Mest sålda aktier
1.        Investor 1.        MTG
2.       Kinnevik 2.       Betsson
3.       Latour 3.       Bilia
4.      Nordea 4.      Infracom Group
5.       Castellum 5.       MQ
6.      SCA 6.      Engelska Skolan
7.       Industrivärden 7.       Capio
8.      Axfood 8.       Mr Green
9.      Skanska 9.       Mycronic
10.   Swedbank 10.    Acconeer

Läs mer hos DI.se  Aktierna småspararna flyr till – när börsen skakar

Vilka aktier har du handlat på dig under året eller sålt av? Bidra med en kommentar nedan om du följer strömmen och handlar liknande aktier eller om du gått din egna väg. 

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer