Hoppa till huvudinnehållet

Merkel vann igen, och det kan bli dyrt

Efter England och Frankrike så har nu även Tyskland haft sitt val

Även om det är på ett betydligt svagare mandat så står det ändå klart att Angela Merkel står inför fyra år till som Tysklands ledare. De närmsta veckorna får vi se i vilken konstellation men att det blir med Merkel vid rodret är uppenbart.

Vad kommer det innebära?

Nu direkt händer ingenting, både för aktiemarknaden och ränte/valutamarknaderna var det här ett väntat valresultat. Jag har svårt att tro att vi kommer få se några större reaktioner på marknaderna

På lite längre sikt kommer det dock få konsekvenser. Ett Tyskland styrt av Merkel i fyra år till är exakt det resultat ECB den europeiska centralbanken har väntat på. För att börja höja räntan krävs politisk stabilitet och nu kommer vi få det i EUs största ekonomi. En stor pusselbit har hamnat på plats för att börja återgången till ett normalläge nästan tio år efter Lehmankraschen. Nu är det bara en lågkonjunktur som kan hindra ECB att starta vägen tillbaka och det kommer innebära att även vår svenska riksbank kommer följa med och höja räntan.

Räkna med att räntan kommer stiga, hur fort eller hur mycket vet ingen, men ta höjd för det i din budget. Dina bolånekostnader kommer sannolikt stiga och det kan du tacka Angela Merkel för.

Jag gästade Dagens Industris valvaka under kvällen, här kan du se ett klipp från den sändningen:

http://www.di.se/nyheter/sparekonomen-tyska-valet-pressar-upp-svenska-borantor/

/Jocke Bornold

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-09-30 14:15

Hur blir det med pensionerna och statsobligasjoner som det inte finnes täckning för då, tror du? BNP i Europa sjunker stadig, och Bryssel kostar allt mer. Marcon vill göra det hela ändå större, dyrere och mäktigare. Rikare länderna kommer at tvingas betala fattigere länderna skulder eller underskott till antingen ingen har pengar, eller EU går i upplösning. Hadde nog varit bättre utan Merkel då hon med stor sannolikhet kommer att stödja en sånn utvikling.