Hoppa till huvudinnehållet

5 megatrender att hålla koll på

Vilka är de stora penseldragen som kommer definiera de kommande decennierna? Den frågan är kanske större än ett blogginlägg men här kollar jag närmare på några av de megatrender som ligger för framtiden. 

Megatrender

En megatrend för mig är någon stor samhällskraft som håller på att rita om spelplanen. Det är i riktning av dessa trender som stora delar av samhällsaktörerna rör sig. Det handlar om såväl företag som myndigheter och privatpersoner. Ur investerarens perspektiv är det givetvis intressant att försöka hitta framtidens företag. Morgondagens marknadsledare som är med och ritar om den världskarta vi har idag. Jag sitter inte på svaren, men vill diskutera med dig om några av de megatrender som finns så hjälps vi åt att hitta vinnarna.

Dessa är inte rangordnade i någon form och det finns fler megatrender än dessa.

Åldrande befolkning

Människors livslängd har ökat kraftigt och fortsätter att öka. I Sverige har medellivslängden klivit över 80 år för både män och kvinnor. Kring år 1900 var medellivslängden strax över 50 år i Sverige. Vi är dessutom fler människor idag än vi var för 100 år sedan. Detta ställer krav på infrastruktur som hanterar denna föråldrade befolkning. Det är dessutom inget unikt för Sverige, utan detta är en vanlig syn för alla välutvecklade länder. Vi vill leva mer aktivt i en högre ålder, uppgraderar kroppen med nya organ och utforskar olika sätt att förlänga vår livslängd ännu mer. Företag som kan erbjuda tjänster som täcker detta har helt klart en marknad framöver.

Blockkedja

Det finns en uppsjö av potentiella användningsområden för den teknik som blockkedja bygger på. Säkerhet, digital lagring och verifiering är några områden som kan förändras och förbättras snart med hjälp av blockkedja. Alla områden är inte utforskade än och entusiasmen kring teknikutvecklingen mot detta håll är minst sagt stark.

Ej att förväxlas med bitcoin eller andra praktiska applikationer av blockkedjetekniken. Några av de kryptovalutor som idag existerar kommer garanterat vara borta om ett gäng år. Antalet kryptovalutor växer dagligen och en del är mer eller mindre bluff. Med det sagt sker spännande utveckling med hjälp av blockkedjetekniken just nu.

Den digitala vardagen och hemmet

Smarta och uppkopplade hushållsapparater växer kraftigt. Storbolag som Amazon, Google och Apple satsar stenhårt på att koppla upp hela ditt hem och din vardag mot internet. Fenomenet kallas för Internet och Things (IoT). Samtidigt som detta kan förenkla hemmet och hushållssysslor så ställer det också nya höga krav på säkerhet. Företag som antingen jobbar med uppkopplade produkter eller med säkerheten kring detta framöver kommer nog ha hög sysselsättning.

Hållbarhet som affärside

Hållbarhet har gått från att ha varit en nisch till att idag vara en hygienfaktor. Fler konsumenter kravställer att konsumtionsprodukter till mat och även sina pensionsbesparingar ska vara “hållbara”. Här finns det fortfarande mycket kvar att göra. Företag som är anpassade efter de krav som konsumenter ställer idag kommer sannolikt få mer uppmärksamhet framöver.

Automatisering och AI

Väldigt mycket fokus riktas mot automatisering av enklare manuella processer. Vi har gjort ett kraftigt skifte från 1900-talets fabriksarbetare till 2000-talets kontorsarbete. Nästa våg kan mycket väl handla om att automatisera ännu mer av de enkla kognitiva uppgifterna. Med hjälp av artificiell intelligens kanske till och med de lite svårare kognitiva uppgifterna kan outsourcas till maskiner. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det uppenbart att företag letar fler möjligheter att automatisera för att hålla nere kostnader. Den som erbjuder denna typ av tjänster kommer nog inte gå lottlös framöver.

Det är några av mina tankar kring megatrender. Har du några fler stora trender som du ser omformar det samhälle vi lever i framöver? Kommentera gärna nedan.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer