Hoppa till huvudinnehållet

Megatrend ökar aktiviteten bland fondsparare

Världens börser utvecklades generellt sett svagt under första halvan av juli men återhämtade en stor del av fallet under månadens andra hälft. Sammantaget innebar månaden stigande kurser. Stockholmsbörsen påverkades positivt av Riskbankens stora räntesänkning och att flera storbolagsaktier svarade positivt på kvartalsrapporterna. I Sverige sjönk marknadsräntorna och attraktionskraften för ränteplaceringar minskade.

Bland fondspararna hos Nordnet Bank märktes en anmärkningsvärt hög aktivitet. Inte sedan januari har lika många fondsparare gjort affärer men beloppen per affär var något lägre än normalt. Jämfört med samma månad i fjol var det 23 procent fler som gjorde minst en fondaffär och handelsvolymen var över 50 procent högre. Antalet sparare som gjort minst en fondaffär var för andra månaden i rad högre än motsvarande antal för aktieaffärer. Något som aldrig tidigare inträffat hos Nordnet Bank.

De fondtyper som lockat flest sparare under månaden var Sverigefonder och då särskilt småbolagsfonder. Därtill ökade köpen av tillväxtmarknadsfonder, en kategori som varit sval det senaste året. Säljlistan domineras av Rysslandsfonder och olika typer av hedgefonder och högräntefonder.

Även om det är aktiefonder som flest sparare köper så ser vi att volymerna till olika typer av räntefonder är stora. Detta kan vara ett tecken på att många känner en tilltagande oro inför börsens fortsättning.

Vi är mitt uppe i en megatrend där fondhandeln växer på aktiehandelns bekostnad. Det finns flera orsaker till förändringen bland annat större utbud av lågprisfonder och en ökad efterfrågan på riskspridning. Trenden är stark och av det jag ser nu lär den fortsätta ett bra tag till.

Här är fonderna som spararna har köpt och sålt mest av under juli månad 2014.

Mest nettoköpta fonder Mest nettosålda fonder
SKAGEN GLOBAL NORDEA EUROPEAN HIGH YIELD BOND
SKAGEN KONTIKI BRUMMER MULTI-STRATEGY 2XL
SPILTAN AKTIEFOND INVESTMENTBOLAG EAST CAPITAL TURKISH FUND
DIDNER & GERGE AKTIEFOND SVERIGE FIDELITY ITALY FUND
DIDNER & GERGE SMÅBOLAG BRUMMER MULTI STRATEGY
AKTIE-ANSVAR AKTIEFOND SVERIGE EAST CAPITAL RYSSLANDSFOND
CARNEGIE EMERGING MARKETS FIDELITY EUROPEAN HIGH YIELD FUND
SEB BIOTEKNIKFOND NORDEA US HIGH YIELD BOND FUND
LANNEBO SMÅBOLAG CARNEGIE STRATEGY FUND A
SPP AKTIEFOND USA CARNEGIE RYSSLANDSFOND

Statistiken som presenteras baseras på Nordnet Banks cirka 260 000 svenska konton under juli och fondurvalet exkluderar Nordnet Banks egna gratisfonder.

Sommarsparhälsningar
Günther Mårder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
11 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-07-31 09:30

Hej Günther Jag har en fråga angående sparande/investeringar. Jag befinner mig i den sitsen att jag precis har fått ett heltidsjobb, inväntar min första lön och bor fortfarande hemma hos föräldrarna. Tanken är att till våren/sommaren köpa lägenhet och sparar därför till en kontantinsats. Jag har inte sparat sedan tidigare i någon form av aktier eller fonder för den delen, endast sparkapitalkonto. Jag har dock haft ett innehav sedan jag föddes av fonder i en annan bank. Jag känner att samtidigt som jag ska spara undan pengar till kontantinsats så vill jag även börja komma in på börsen och starta… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-04 11:27

Du bör inte satsa på aktier om du planerar använda pengarna inom fem år. Då är en räntefond t ex de som AMF och Spiltan har lämpliga.

När du väl har bostad bör du fundera på ifall du behöver satsa på amortering eller aktier/fonder.

Anonym
Anonym
2014-08-01 11:57

Hej! Tack vare sparpodden har jag och min man fått upp ögonen för sparande och aktier. Vi har nu börjat spara i en avgiftsfri indexfond och har ett långsiktigt sparperspektiv om minst 30 år. Min fråga är om vi behöver sprida riskerna över flera indexfonder? Vi har också börjat köpa aktier men än så länge i små belopp när vi har pengar att avvara, då vi båda är nya på börsen.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-04 11:37

Du skriver inte vilken indexfond du valt, så det är svårt att ge en bra kommentar.

Två Sverige index fonder bör ge samma resultat och då är det inte stor anledning att satsa på två.

Olika indexfonder kan vara bra, t ex finns möjligheten att småbolagsfond, fastighetsfond, investmentbolagsfond att de vissa år slår en Sverigeindexfond. Ur det perspektivet kan det vara intressant att satsa även på dem. Strunta i utländska fonder och globalfonder då valutaförändringarna ofta förtar värdestegringen.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-05 10:23

Tack för svar! Det är Avanza zero jag har, och funderade på hur många fonder jag bör ha för ok riskspridning. Bra tips du kom med, ska kika på indexfonder med annan inriktning. Jag månadssparar i min nuvarande fond. Någon tanke hur många indexfonder jag bör månadssparani för att få lagom riskspridning?

Anonym
Anonym
2014-08-03 12:17

Hej Günter & Jan, Först ett stort tack för Sparpodden som jag följt slaviskt sedan första avsnittet. Ni har verkligen fått mig att ta ansvar för min ekonomi och sparande. Jag flyttar till USA i oktober för ett jobb i New York. Jag vill fortsätta satsa på ett långsiktigt sparande och undrar om ni skulle kunna hjälpa mig med några frågor? 1. Vet ni om det finns någon bra motsvarighet till Nordnet därborta? 2. Jag har ett ISK på Nordnet idag, funkar det om jag skulle skriva ut mig ur Sverige? 3. Är det dumt att flytta pengar från USA… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-04 13:21

Hej, Tack för en lärorik och underhållande podd! Jag skrattar och lär mig saker varje vecka. 🙂 Ni har fått mig att både kunna och våga investera. Några frågor till #sparpodden har poppat upp hos mig. Hoppas ni har tid att besvara dem. 1. Det pratas och skrivs mycket om att sätta mål för sin aktieportfölj och respektive aktieinnehav. Kan ni ge tips på vilka typer av mål som är relevanta och hur man som rookie kan gå tillväga för att sätta realistiska mål när man planerar att köpa en aktie? 2. Jag har för mig att jag har hört… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-05 09:42

Hej G & J!
Tack för perfekt strandunderhållning. Jag ligger just nu med ett fondsparande i carnegie småbolagsfond och vill komplettera detta sparande med en fond eller ETF som ligger med fokus utomlands. Jag funderar på både på Kina och Indienfonder (som båda gått väldigt bra senaste månaden) men även lite på emerging markets. Tror ni på dessa markander, bör de fortsätta sin utveckling uppåt?
Mvh Nic

Anonym
Anonym
2014-08-05 10:52

Hej igen! Funderar lite kring detta med p/e tal. Ni har ju pratat om att man bör kika på det när man ska köpman aktie. Har själv konto på Avanza och där står p/e tal som info om man söker på ett företag. T ex i fallet Gunnebo så står det att p/e är 17, men när jag läser i en artikel på placera.nu står det att den ligger i 13 eller 11 beroende på hur man räknar. Frågan är då hur jag ska räkna för att få fram ett korrekt tal i avseende att jag ska överväga att köpa… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-05 13:55

Hej Günter och Jan, Jag är 24 år har köpt lägenhet (1.3 milj) och förhandlar just nu om bolån (85 % av köpet). Jag har från Länsförsäkringar blivit erbjuden 1.7 % ränta på 3 års bundet lån och 1.9 % rörlig ränta (3 månader). Jag har pratat med ett par andra banker, men detta är det bästa erbjudandet jag kan få. Jag har alltid tänkt att jag borde ha rörlig ränta då det har lönat sig historiskt. Men i det här fallet är den bundna så låg. Jag har svårt att se att den rörliga räntan ska kunna bli mycket… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-05 20:01

Hej! Tack för en underbar podd, lär mig mer och mer hela tiden! Skulle dock önskat att detta va en del av läroplanen när jag gick i skolan!
Nu till min fråga:
Har skapat ett konto hos nordnet och tänkte börja månadsspara i fonder, vilken typ av konto gör jag detta i? Går det att göra i ett ISK?
Tack!