Medvinden håller i sig

Portföljen fortsätter att utvecklas ganska väl och har i dagarna nått nya toppnivåer. Det visar att mina aktier överlag sköter sig och tillhör marknadsledarna. En prioritet just nu är att hitta fler aktier, där Swedol är ett nytillskott i portföljen.

September går mot sitt slut och Stockholmsbörsen har klättrat uppåt med drygt fem procent under månaden. Stockholmsbörsen ligger därmed på knappt sju procent på plus sedan årsskiftet och placerar sig därmed i bottenskiktet bland världens börser. Flera börser världen över trendar på nya toppnivåer och indikerar att marknaden diskonterar fortsatt förbättring i världskonjunkturen och vinstutvecklingen. Börsen är enligt min erfarenhet en ledande indikator på ekonomin och nya toppnivåer är i grunden bra signaler.

Även min portfölj trendar vidare och fortsätter att avkasta bättre än index till lägre risk. Portföljen har i dagarna nått en ny toppnotering, vilket är en positiv signal ur mitt perspektiv. Det visar att mina aktier visar framfötterna och tillhör marknadsledarna på Stockholmsbörsen. Det är också en bekräftelse på mitt positiva marknadsscenario där den stigande trenden fortfarande lever, åtminstone i min portfölj.

Jag behöver hitta fler aktier och vill i grunden öka min exponering, det är en prioritet just nu. Utmaningen är att hitta aktier som uppfyller mina kriterier, det vill säga aktier som har de rätta fundamentala och tekniska egenskaperna för att gå bättre än index.

Swedol lockar

Swedol är en aktie som jag hittat som känns intressant för tillfället. Bolaget är inriktat på proffsbutiker för företag i bygg- och industrisektorn. Sverige är största marknaden, men Swedol finns även i Norge, Finland och Estland. Bolaget har en god underliggande tillväxt som kompletterats med förvärv.

Den senaste delårsrapporten visar på en tillväxt på en underliggande tillväxt 5,4 procent trots en negativ kalendereffekt under andra kvartalet. Bolaget stärkte rörelsemarginalen till 8,4 procent. Försäljningsstatistiken för augusti visade på 12,4 procents tillväxt och totalt 9,1 procent för årets första åtta månader. Fortsatt tillväxt i Norge, Finland och Estland bör fortsatt bidra positivt till koncernens marginaler och fortsatta synergier från genomförda förvärv innebär ytterligare potential. Aktien handlas till p/e 14, enligt Remium Introduce, vilket inte känns avskräckande.

NCC får lämna efter vinstvarning

NCC har samtidigt fått lämna portföljen. Bolaget vinstvarnade i veckan med fallande kurs som följd. Resultatet för tredje kvartalet blir enligt NCC drygt 400 miljoner istället för de 754 miljoner analytikerna räknade med att bolaget skulle tjäna. Det är nedskrivningar av projekt i Norge samt sämre utveckling än väntat i byggverksamheten i Finland och Danmark som ligger bakom vinstvarningen.

NCC är ett innehav i portföljen som jag haft ögonen på under en tid på grund av relativt svag kursutveckling för aktien och för byggsektorn som helhet. Som så ofta är det i underpresterande aktier som de negativa överraskningarna dyker upp, NCC är ett exempel bland många. Kanske kan vinstvarningen bidra till att rensa ut osäkerheten, men jag håller mig borta från problembolag och kastar in handduken i NCC.

Höjda mål från Thule

Annars går flera av portföljbolagen bra, samtliga aktier förutom Wise Group ligger på plus hittills i år. Note är bästa innehav i år med en uppgång på 56 procent. Thule har gått starkt på sistone och friluftsproduktbolaget har medvind både på börsen och i verksamheten. Bolaget meddelade nyligen uppdaterade och höjda finansiella mål i samband med sin kapitalmarknadsdag. Thule höjde sitt mål för rörelsemarginalen (EBIT) till minst 20 procent, jämfört med tidigare mål om 17 procent. Förväntningarna bland analytikerna, enligt SME Direkt, är en rörelsemarginal på 18 procent under 2017. Aktien har klättrat med drygt 15 procent under september.

/Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer