Hoppa till huvudinnehållet

Medvind på börsen i april

Stockholmbörsen steg under april och återhämtningen innebar att index tog sig över nollstrecket för året. Minskad politisk oro och fokus på första kvartalets rapporter bidrog till återhämtningen. Nordnets kunder inom Private Banking tankade Wallenbergbolag och Spotify under månaden.

April blev överlag en stark månad på världens börser och en motreaktion till den sura utvecklingen under mars månad. Marknaderna gynnades av ett minskat fokus på politiska orosmoln och mer intresse för företagens vinstutveckling i första kvartalets rapporter. Ett upptinande av relationerna med Nordkorea bidrog sannolikt också till en bättre stämning bland marknadens aktörer.

Stockholmsbörsen hängde med och steg med drygt två procent under månaden. Rapporterna för första kvartalet var överlag bättre än analytikernas förväntningar och bidrog till en positiv marknadsriktning. Den svenska kronan har varit svag i år och den trenden fortsatt under april, vilket innebär fortsatt medvind för exportbolagen.

Wallenbergbolag i topp

Wallenbergbolag var välrepresenterade bland de mest nettoköpta aktierna under april. Investor var exempelvis mest nettoköpta aktie under april. Flera av Investors största innehav var också bland de mest nettoköpta enskilda aktierna. Atlas Copco, ABB och SEB är Investors tre största innehav och är också med bland de mest nettoköpta aktierna.

Investors rapport för första kvartalet visade att substansvärdet per aktie, inklusive marknadsvärderade onoterade innehav, uppgick till 501 kronor. Det innebär att aktien handlades till en rabatt på 26,8 procent vid utgången av första kvartalet.

Atlas Copcos resultat för första kvartalet var lite bättre än analytikernas förväntningar. Även orderingången slog förväntningar medan omsättningen hamnade något i underkant. Rapporten togs dock emot med kursfall på rapportdagen och aktien slutade månaden på minus tre procent exklusive avskild utdelning. Nordnets kunder såg uppenbarligen reaktionen som ett köpläge och plockade upp aktien.

Bankerna lockar fortfarande

Bankaktierna var de solklara favoriterna under mars månad och lockade Nordnets kunder även under april. Tre av fyra storbanksaktier kvalade in på topplistan bland de mest nettoköpta aktierna, endast Swedbank saknas i statistiken. SEB var den bankaktie som lockade mest trots att aktien hade en svag kursutveckling under månaden. SEB:s rapport för första kvartalet var sämre än väntat över hela linjen. Såväl resultat som räntenetto och provisionsintäkter var under analytikernas förväntningar.

Musikströmningsbolaget Spotify börsnoterades på New York-börsen i början av månaden och tillhörde de mest nettoköpta aktierna bland Nordnets kunder inom Private Banking. Aktien har klättrat sedan noteringen och intresset för aktien är stor.

Efter periodens utgång släppte bolaget sin delårsrapport i början av maj. Rapporten visar att Spotify växer snabbt och bolaget redovisar en tillväxt på 26 procent jämfört med samma period i fjol. Antalet abonnenter ökar samtidigt med 45 procent. Resultatet är dock fortfarande negativt, men förlusten på 41 miljoner Euro var bättre än förväntningarna och innebar en stor förbättring jämfört med samma period i fjol.

Positiv överraskning från Ericsson

Säljsidan dominerades av några tidigare köpfavoriter, bland annat Ericsson och Hennes & Mauritz. Nordnets kunder inom Private Banking är snabba på att ta hem sina vinster och så fort tidigare förloraraktier fjädrar upp så passar de på att sälja av.

Aktieägare i Ericsson har inte haft mycket att glädja sig åt de senaste åren då bolaget haft stora problem och aktien har mestadels backat på en stigande börs. Under april kom äntligen lite goda nyheter och kanske ljus i tunneln för företaget. Ericssons rapport för första kvartalet överraskade positivt och slog analytikernas förväntningar. Bolaget redovisade ett positivt justerat rörelseresultat, vilket var en klar förbättring mot tidigare kvartal och bättre än förväntat. Det innebar ett lyft för förtroendet om att bolaget kan leva upp till målet om en rörelsemarginal på tio procent 2020.

Bolagets försäljning faller dock fortfarande med nio procent jämfört med samma period i fjol. Ericssonaktien steg med 25 procent under april och Nordnets kunder inom Private Banking passade på att sälja av i uppgången.

Hennes & Mauritz vänder upp

Hennes & Mauritz är normalt en favorit bland Nordnets kunder inom Private Banking och aktien år ett stående inslag bland de mest nettoköpta aktierna. Trots en svag kursutveckling har aktien konstant varit nettoköpt i de senaste årens kursras. Under april var dock aktien bland de mest nettosålda, vilket sammanföll med den största kursuppgången på länge. HM B steg med närmare 20 procent under april. Bakom uppgången ligger bland annat stora aktieköp av ordföranden och huvudägaren Stefan Persson, som köpte närmare 20 miljoner aktier i bolaget under månaden. Nordnets kunder var på säljsidan under samma period.

/Roger Jansson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer