Hoppa till huvudinnehållet

Maximera chansen att lyckas på börsen – Del 1 i ny serie

Vi har alla olika förutsättningar för att lyckas. Alla kommer inte att kunna uppnå samma resultat med trading, så är det bara. MEN vad som är gemensamt för oss alla, oavsett förutsättningar, är att vi kan optimera de variabler som vi kan kontrollera och på så sätt skapa de bästa möjliga bästa möjliga förutsättningar för att lyckas. I denna miniserie i tre delar tänkte jag berätta hur du maximerar dina chanser att lyckas på börsen som trader.

Del 1 – Before the bell

I första avsnittet tänkte jag logiskt nog avhandla tradingdagens första timmar – tiden innan och direkt vid öppning.

Handeln direkt vid öppning är oftast intensiv. Likviditeten tenderar att vara god samtidigt som det sker rörelser i flera bolag samtidigt. Detta gör denna gyllene timme till den absolut viktigaste för många traders, men det gäller att hålla tungan rätt i mun för det är lika lätt att bränna sig om man inte är väl förberedd.

Så hur maximerar vi våra chanser att få en lyckas med öppningshandeln?

Vi ser till att vara ordentligt förberedda, fokuserade på rätt saker och lämnar så lite som möjligt till slumpen. Detta ger oss inte bara ett bra utgångsläge för att effektivt handla öppningen, det ger oss även bästa möjliga utgångsläge för en fortsatt lyckad handelsdag.

“By failing to prepare, you are preparing to fail.”
― Benjamin Franklin

5 förberedelser för bästa möjliga start på tradingdagen

1. Se till att vara utvilad

Uppenbart eller hur? Bra! Se då till att få dina timmar. Underskatta inte hur mycket dålig sömn kan påverka din handel. Hur mycket sömn som krävs är högst individuellt, men ett tips är att pröva med att implementera en timme mer sömn än vanligt och sedan utvärdera effekten på koncentrations- och reaktionsförmågan.

2. Se till att vara påläst

Jag kan inte nog understryka vikten av att i god tid innan öppning gå igenom morgonens nyhetsflöde. Det gör att du VET vilka bolag som kommer att röra sig och varför när börsen väl öppnar. Nyheterna driver flöden och skapar ofta väldigt goda tradingmöjligheter. Detta är i min bok A och O för att lyckas som trader.

Ytterligare en fördel med att regelbundet läsa bolagsspecifika nyheter är att det utvecklar förmågan att (bättre) tolka nyhetsvärdet och dess påverkan på aktiekursen. Detta blir extra användbart när bolag släpper intradagsnyheter. Har du en edge i att snabbt kunna uppskatta hur mycket en nyhet bör kunna påverka aktiekursen är du snart odödlig…

3. Gå igenom gårdagens rörelser samt utlandet

En källa till goda tradingmöjligheter är ofta aktier i vilka det tidigare dagar varit hög omsättning, volatilitet eller stora rörelser. Skapa en checklista och gå igenom punkter så som:

  • Vilka bolag stängde starkt vs svagt igår?
  • Vilka bolag var gårdagens vinnare vs förlorare?
  • Vilka bolag omsattes mest i förhållande till normal omsättning?
  • Hur handlades andra börser efter vår stängning?

Detta ger som sagt ofta intressanta tradingmöjligheter men ger dig framförallt en bättre överblick över vad som rör sig på marknaden även utan relevanta nyheter.

4. Optimera din terminal för öppningen

Att optimera en tradingsetup är ett ämne för sig och något vi definitivt kommer att återkomma till. Men vad jag vill understryka i kontexten av öppningscallen är vikten av att optimera arbetsytan för att kunna hantera och ta in information från flera bolag samtidigt.

Callen är som sagt oftast hektisk och ställer andra krav än dagens övriga handelstimmar, där man ofta kan fokusera på ett istället för multipla bolag. Så se till att förbereda din terminal redan innan öppning genom att öppna orderböcker för de bolag som du bevakar och vars nyheter du ämnar handla.

5. Förbered dig mentalt – Minimera alla störmoment

Klockan är 08.52 och du har precis fyllt terminalen med bolag. Du är utvilad, alert och påläst och nu kvarstår bara att bocka i listans sista punkt innan vi är redo för dagens handel – Plocka bort allt som eventuellt kan störa ditt flow.

Sätt mobilen på ”stör ej”, stäng av mailklienten och andra distraherande program, fyll på kaffekoppen, rensa skrivbordet, dra på noice-cancelling hörlurarna. Eliminera alla element som eventuellt skulle kunna påverka eller distrahera dig i din trading. Då är alla förberedelser onödiga. När klockan slår 09.00 är det bara du och marknaden som gäller. Du vet exakt vad du ska göra i vilket bolag för du är förbered. Låt inte något sabba det.

Hur man väljer att tackla timmarna innan öppning är högst individuellt och styrs till stor del av ens handelsstil. Personligen så märkte jag stor skillnad på mitt resultatet när jag började att ta de dagliga förberedelserna på allvar. Tradingen började flyta på bättre, mindre och mindre trades blev slumpmässiga och nu vet jag ofta varför ett bolag är upp eller ner för dagen, och slipper läsa på under handelsdagen och kanske missa ett kritiskt läge. Samtidigt vet jag att alla traders inte fungerar på samma sätt.

Men mitt råd är att i alla fall pröva på att inkorporera någon eller några av ovan nämnda punkter under en period och sedan utvärdera. Det kan vara tufft att gå från inga förberedelser till att göra allt, så börja lugnt, addera någon aspekt och utvärdera. Förhoppningsvis så känner du att det ger dig något extra i handeln, och då är det troligtvis värt att fortsätta med just det.

Vi ses i orderböckerna.

/ Boar

Glöm inte att prenumera på Nordnets veckobrev om ni inte redan gör det.

Ni når mig som vanligt på Twitter @BoarTrader  Uppskattar all kritik och feedback.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer