Hoppa till huvudinnehållet

Marknadsanalys maj

Detta inlägg är marknadsföring.

I förra analysen skrev jag om säsongsmönstret och dess typiska utseende för några av de större aktieindexen. Vi har nu passerat den kanske mest intressanta tidpunkten för Stockholmsbörsens del, och jag tänkte följa upp lite vad vi skulle kunna vänta oss närmaste veckorna.

I diagrammen nedan syns precis som i förra analysen de fyra indexen OMXS30, DAX, Dow Jones samt Nasdaq 100. Den blå grafen är själva indexutvecklingen senaste 200 dagarna, och grå kurva representerar det genomsnittliga säsongsmönstret för de senaste 18 åren. Rosa kurva visar kommande tre månaders genomsnittsutveckling med start vid den lodräta markeringen.

Om vi börjar med OMXS30 syns tydligt att vi precis passerar toppen på årscykeln nu i början av maj. Närmaste 6-7 veckorna har historiskt inneburit svagt fallande kurser, för att ta ny fart uppåt runt midsommar. Längst ner i diagrammet syns vår volatilitetsindikator VAP som just nu visar fallande poäng för OMXS30. Det är ingen “panik” i marknaden på något sätt enligt indikatorn, men den har ändå lämnat toppnoteringen från tidigare i våras och trendar svagt nedåt. Värden i undre halvan tyder på ökad nervositet hos marknaden, och brukar vara ett väldigt tydligt tecken på annalkande nedgång. Av den anledningen ser jag klara risker på kort sikt i marknaden, och följer noga volatilitetens utveckling kommande veckor.

DAX-index som nyligen utökats till 40 bolag istället för 30 visar en något lugnare utveckling med betydligt mindre tydlig årssvängning, och framför allt stabilare VAP-poäng vilket beror på stabil kortsiktig volatilitet.

Dow Jones visar också stabil volatilitet utan några speciella tecken på nervositet, och även om en topp i säsongsmönstret passerats nyligen räknar jag inte med några större nedgångar på kort sikt, tvärtom vänder snart mönstret upp igen och brukar vara posititivt för resten av året.

Nasdaq 100 som är tekniktungt åkte på ett rejält nedställ i början av året. Det syns också tydligt i VAP-poängen som föll rejält till nivåer under 20. Därefter har indexet återhämtat sig ordentligt, men VAP visar fortsatt låga poäng och skvallrar om fortsatt nervositet för tekniksektorn. Säsongsmönstret är fortsatt positivt resten av året, men var vaksam på volatiliteten.

/Rikard Nilsson
Autostock AB

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer