Hoppa till huvudinnehållet

Målspara SMART!

Sommaren är över och många av oss drömmer om resor till varmare breddgrader, vi surfar runt på resebyråernas sajter och jämför resorna med varandra. Oavsett om man är en stor barnfamilj eller ska resa ensam så tenderar resorna att göra ett avtryck i ekonomin. Det kan då vara lätt att lockas att köpa resan på kredit, men det är sällan ett bra val. Ett bättre alternativ är att aktivt arbeta med målsparande!

Vad är målsparande?

Jo, det är att ha separata sparande för specifika mål. Det kan vara både stora och långsiktiga mål så som handpenning till en lägenhet, renovering av badrummet eller en ny bil, men det kan även vara mindre och kortsiktigare mål, tex en resa eller julklappar. Det som skiljer målsparandet från “vanligt sparande” är att det har ett specifikt syfte och att pengarna är “öronmärkta” för just detta.

Varje målspar ska ha sin egen “behållare” (bankkonto, ISK-konto, glasburk eller vad du nu föredrar). Namnge gärna behållaren med ett lockande och beskrivande namn, tex “Bästa solsemestern ever” som gör att du känner sug efter att nå målet.

SMARTa mål

Ofta säger man att mål ska vara SMARTa och det samma tycker jag gäller här:

  • Specifikt – Målet ska vara tydligt och konkret. Till exempel: En två veckors resa över jul till Y, boende på hotell X.
  • Mätbart – Hur mycket måste vi spara och hur ofta? Till exempel: X kronor per månad i Y månader.
  • Accepterat (kanske tom Attraktivt ) – Jag vill verkligen detta och kommer att kämpa för att lyckas.
  • Realistiskt – Mål kan vara högt ställda, men de måste vara nåbara.
  • Tidsbestämd – Det finns en fastställd, realistisk, tidsram

Sporrande hjälpmedel

Ta gärna hjälp av en miljonärskalkylator för att räkna ut hur mycket du behöver spara utifrån den avkastning du tror att du kommer att kunna få.

Personligen gillar jag att visualisera mina mål (oavsett typ av mål), så mitt målspar för en resa skulle kunna visualiseras i en så kallad “vision board” (dvs ett foto collage med bilder från tidigare semestrar och bilder på stället vi ska till och aktiviteter man kan göra där). Andra alternativ är att använda skärmsläckaren på datorn eller kanske en bakgrundsbild på mobilen. Mitt sparande till handpenningen på min lägenhet visualiserar jag genom att:

  • Åka förbi byggplatsen (det är en nyproduktion) några gånger i månaden, samt
  • Ha en fotomapp på Facebook där jag fyller på med bilder från lägenheten, samt
  • En “inspo”-mapp med inredningsbilder på datorn.

Alla är vi olika så du behöver hitta ett sätt som triggar dig att hålla fast vid dina mål!

Vilka målspar har du idag? Samt vilka är du sugen på att skapa?

/Monica

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-05-16 12:50

Jag försöker känna känslan, att jag inte behöver ställa klockan, att jag äter en lång frukost, läser tidningen, går ut i trädgården, klappar katten, tillbringar en dag på biblioteket – allt jag tycker om i livet vill jag ägna mig åt. Att veta om att jag inte behöver sitta på ändlösa möten som slukar min energi, slippa konflikter på jobbet, chefer som bara mal. Att det är slut och jag är fri.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm