Hoppa till huvudinnehållet

Goda utsikter för börsen

Det känns nästan som att alla förutsättningar finns på plats för att börsen ska fortsätta att må bra. Det enda spöket just nu är inflationen och frågan är om den kan knäcka optimismen.

Bilden ovan visar P/E-talet framåtblickande, alltså där vi använder analytikernas samlade estimat om storbolagens vinst kommande 12 månader i relation till priset på börsen idag.

Just nu handlas svenska börsen till kring 19 i P/E vilket förvisso är i det högre spannet sett till de senaste 5-10 åren. Jämför man det med längre tidsperioder tillbaka till 90 och 80 tal så är det ganska rimliga nivåer.
Det som påminner mest är vad som hände efter finanskrisen, alltså året 2009, där P/E talet också handlades till omkring 19. Då hade vi en kraftig uppgång på börsen, men vinsttillväxten var ännu starkare vilket gjorde att P/E-talet sjönk åren därpå.

Här ser vi vad analytikerna tror om vinsttillväxten kommande 12 månader. Just nu tror man kring 10%, vilken är en kraftig sänkning från 20% som analytikerna skissade på kring årsskiftet. Det kanske är något defensivt antagande givet de förutsättningar som finns framöver.

Arbetslösheten

Vi kommer fortsätta se miljontals människor återgå till sina jobb. Stater och centralbanker har fortsatt högt fokus på att få ner arbetslösheten efter förra årets chock.

Detta är senaste rapporterade arbetslöshetssiffrorna i de stora ekonomiska områdena. Om vi kollar den svenska arbetslösheten så ser den ut enligt följande:

De flesta länder, inklusive Sverige, upplever fortfarande en förhöjd arbetslöshet. Givet de stimulanser som aktiveras från statliga håll borde den ekonomiska aktiviteten ta fart vilket ger en minskad arbetslöshet, vilket borde ge ytterligare ekonomisk aktivitet.

Global tillväxt

Detta är den samlade bedömningen av IMF för den kommande BNP tillväxten. Prognoser är som bekant svåra att göra, speciellt de om framtiden – är ett känt uttryck. Det tål att ha med sig att detta är vad man tror just nu, men det råder nästan kuslig konsensus att de globala ekonomierna ska se tillväxt härifrån. Det tycks vara så att stater och centralbanker fortsätter att stimulera ekonomin tills dess att de ser ovanstående utveckling.

Inflationen

Effekten av stimulanser brukar vara ökad inflation och det verkar vara just den där inflationen som börsen är lite orolig för.

Inflationsförväntningarna börjar stiga runt om i världen. En rimlig gissning är att detta ska fortsätta, men samtidigt kan det vara värt att komma ihåg att inflation inte nödvändigtvis är dålig. Ökade priser ger ökade intäkter för bolagen. Samtidigt så ger det ökade investeringskostnader i andra ändan, men de brukar spela ut varandra någorlunda.

Det som är obehagligt är om inflationen stiger för snabbt och det blir svårt att prognostisera. Samtidigt skulle det innebära kraftiga räntehöjningar och därmed ett slut för decenniets senaste börsfest.

Ökad inflation i någorlunda rimligt takt borde inte vara några problem, företag är ofta effektiva på att ställa om inför nya förutsättningar. En rimlig gissning är att vi kommer få se några hickups på börsen framöver när inflationsspöket visar sig mer. Det vill till att ha is i magen och lyfta blicken vid just de tillfällena. Köpa dippen har varit en framgångsrik strategi.

Vad är dina tankar om förutsättningarna framåt? Är du en obotlig optimist eller tror du att verkligheten har kommit ikapp årets senaste uppgång? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer