Mäklaren: Så bestäms tilldelningen i en IPO

Ny månad betyder ny summering av era vanligaste frågor. Vad undrar du? Ring mig och mina kollegor i Private Bankings service- och mäklarteam på 08-506 377 00.

Vilka IPO:s ska man teckna?

I nyhetsbrevet för september tog jag upp min syn på hösten och kommande IPO:s. Min argumentation då var att med rådande låga ränteklimat och en låg riskaversion så borde klimatet för nyintroduktioner på börsen vara fortsatt attraktivt. Jag såg det amerikanska valet, FED:s räntebesked och bankoro i Europa som faktorer som kunde påverka sentimentet negativt.

Under november månad har Nordnet erbjudit möjligheten att teckna aktier i cirka 20 bolag som ska in på börsen, vilket verkligen understryker intresset för nyintroduktioner/IPO:s. Jag kan inte erinra mig att jag upplevt ett liknande utbud tidigare.

Med hänsyn till reaktionerna på amerikanska valet och att en räntehöjning i december verkar vara inprisad ser inte jag några tydliga indikationer på att sentimentet skulle ändras även om det senaste veckan har varit lite osäkerhet kring det italienska valet och italienska banker. Dessutom sker oftast de stora fallen på börsen i samband med händelser som marknaden inte förutsett.

Med det sagt vill jag ändå poängtera vikten av att verkligen ta del av prospekt, presentationer och analyser av bolagen innan du väljer att teckna aktier. Eftersom många IPO:s blir övertecknade är det lät att lockas att teckna mer än du tänkt, för att på så sätt öka möjligheten att få tilldelning. Min rekommendation är bara att teckna det du är beredd att få på dig. Med andra ord – gör läxan, gå igenom bolaget ordentligt och välj bolag som du långsiktigt är beredd att äga.

Vem bestämmer hur tilldelning sker i en IPO?

Jag får återkommande frågor om tilldelning i samband med IPO:s och på vilka kriterier tilldelningen sker.  Att ge ett generellt svar är väldigt svårt då det tycks variera från introduktion till introduktion. Men det som är viktigt att komma ihåg är att Nordnet inte kan påverka tilldelningen utan beslut om tilldelning fattas av styrelsen i det bolag som börsintroduceras i samråd med deras rådgivare. För att få detaljer kring hur tilldelningen skett kan man alltid kontakta bolaget. Bolagen kan prioritera ägarspridningen, större teckningar eller närstående samt anställda i bolaget. Och eftersom Nordnet i regel inte är rådgivaren till bolaget, får vi förlika oss med bolagets beslut. Samtidigt har vi en ständig diskussion med våra samarbetspartners där vi givetvis arbetar för att våra kunder ska få så mycket tilldelning som möjligt.

Hur investerar jag i USD och i guld?

I samband med det amerikanska valet ökade osäkerheten i marknaden och det så kallade VIX-indexet, som mäter volatiliteten på börsen, var på samma nivåer som i början av året. Jag fick i samband med den ökade volatiliteten en del frågor om vad det finns för alternativ till aktieexponering. Jag har i tidigare nyhetsbrev lyft fram hedgefonder och obligationer men i samband med valet var ett flertal analyshus ute och rekommenderade att köpa guld som alternativ till aktier. Reaktionen på Trumps seger blev däremot omvänd i förhållande till marknadens förväntningar; börserna steg och guldet föll tillbaka. Oavsett tro om guld, så är guldet traditionellt sett en tillgång som fungerar som tillflyktsort när osäkerheten på marknaden ökar.

Under året har USD stärkts mot den svenska kronan ordentligt och med en stundande räntehöjning i USA i december och förmodligen höjda räntor under 2017 finns förutsättningar för fortsatt uppgång. Frågan är om den trenden kommer att bestå?

Oavsett tro om guldet eller USD/SEK så kan du spekulera i både uppgång eller nedgång via en rad olika produkter. Jag tycker att minifutures, som även över lite längre tid fungerar bra, är ett bra alternativ om du vill få exponering mot guld såväl som USD/SEK. Minifutures kan också användas som en hedge när du vill säkra risken i innehav i USD.

Hävstångscertifikat är ett annat alternativ och är i sin konstruktion enklare att förstå än minifutures. Men eftersom hävstången i certifikaten är daglig, kommer den över tid inte att vara transparent mot underliggande och passar därför bättre för korta perspektiv.

 

/Anders Norén, mäklare Private Banking

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-12-06 07:42

Tack för bra summering. Dock tycker jag att ni på Nordnet skall ta en diskussion med de företag som introduceras när tilldelningen blir som i något fall mindre än 2000:-. Då känns det meningslöst att få tilldelning. Eller att man som tecknare kan ha möjlighet att lägga in ett krav att om tilldelningen blir lägre än X kr, cancelleras teckningen. Vi PB tecknare är oftast inte intresserade att få småposter vid en teckning.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2016-12-29 10:01

Jag håller helt med dig och jag tycker det är en bra input du ger. Diskussionen om tilldelning sker flitigt internt men också gentemot våra samarbetspartners