Hoppa till huvudinnehållet

Mäklaren om IPO-toppen (nådd?) och den politiska risken

PNy månad – nya frågor. Tack för alla tankar och funderingar ni delar med er av. Fortsätt ringa ditt service och mäklarteam på 08-506 377 00.

Först ut en fråga om de stundande europeiska valen:

Hur påverkar Brexit, Frexit och den politiska risken marknaden?

För Europas del kommer 2017 sannolikt att präglas av de politiska valen. Nederländerna inledde och påverkade inte marknaden nämnvärt, då utfallet blev ungefär vad marknaden förväntade sig. Samtidigt står Nederländerna mot en parlamentarisk utmaning. Överlag verkar just den parlamentariska utmaningen vara signifikativt för de länder som går till val i vår. Det kan vi också skönja i det överraskande beslut Theresa May tog i och med utlysandet av nyval den 8 juni. Till en början föll pundet kraftigt inför uttalandet för att sedan komma tillbaka efter beskedet om nyval. Theresa May ser uppenbarligen en möjlighet att med ett nyval stärka majoriteten i parlamentet och på så sätt kunna få igenom den Brexit hon vill ha – samt få större styrka i inrikesfrågor. Att nyvalet skulle kunna ge möjlighet att återkalla Brexit är nog inte troligt. Det marknaden snarare ska ta ställning till är om ett nyval leder till en ”mjuk” eller ”hård” Brexit. Vilket givetvis på sikt kan ha konsekvenser för börsen.

Volatiliteten gick upp inför första omgången av det franska valet, där det inför omröstningen var väldigt jämnt. Marknaden började ta höjd för mardrömsscenariot att Le Pen och Mélanchon skulle gå vidare till andra omgången. Två partier som uttalat är EU-skeptiska, vilket skulle spä på idéen om Frexit.  Marknaden drog en lättnadens suck då Macron gick som segrare och prisar nu in honom som segrare även efter andra omgången. Det kan eventuellt vara lite tidigt och jag kan skönja en viss oro för kortsiktiga rörelser. Överlag tror jag dock inte att de politiska valen kommer att vara avgörande för börsens utveckling, även om de kan påverka kortsiktigt.

Det som kan påverka marknaden negativt är att makrosiffror såsom KPI, detaljhandel och industriproduktion från USA senaste veckorna har kommit in svagare. Består den trenden borde det påverka en högt värderad amerikansk börs negativt. Samtidigt balanseras det negativa av framåtblickande positiva inköpschefsindex. En fråga jag tycker man kan ställa sig är dock om inköpschefsindex i sig kanske också påverkas av sentimentet på börsen.

Sedan inväntar vi även ett skatteförslag från Trump, som det blir intressant att följa konsekvenserna av. OMXS30 har senaste månaden handlats sidledes men tog ett kliv upp efter första omgången i franska valet.  OMXS30 handlas över 200 dagars glidande medelvärde, vilket tekniskt är en positiv signal.

Den enskilt viktigaste faktorn för hur börsen framgent ska gå är i mina ögon utfallet av rapportperioden. Kan bolagen fortsatt leverera bra rapporter med goda framtidsutsikter tror jag att börsen fortsatt kan gå positivt.

Vad tror du om kommande IPO:s?

Under hösten 2016 reflekterade jag över att sentimentet för IPO:s/nyintroduktioner fortsatt torde vara bra och gynnas av  ett fortsatt lågt ränteläge och en låg riskaversion. Marknaden fick dessutom ytterligare skjuts av det oväntade resultatet i det amerikanska valet och i kontrast till vad många trodde stärktes sentimentet ytterligare. Under november månad 2016 kunde du teckna aktier i 20 bolag som skulle ut på börsen och den trenden har fortsatt under 2017. Sedan årsskiftet har du kunnat teckna aktier i över 30 bolag. Med andra ord har marknaden uppenbarligen inte mättats. Eller har den det?

Jag har nu tagit mig friheten att titta på hur de bolag som du har kunnat teckna aktier i under 2017 har tagits emot av marknaden första dagen den handlas. Av de bolag vi erbjudit teckning i har 23 stycken börjat handlas och av dem har 39 procent stängt på plus. Även om tidsperspektivet är en dag och perioden aktien sedan har handlats är för kort för att dra en signifikant slutsats tycker jag ändå att det kan vara en temperaturmätare.  Vi har även sett bolag skjuta på sin notering, inte uppfyllt krav på ägarspridning och bolag som inte fyllt den volym de har haft för avsikt att fylla – vilket också kan ses som negativa signaler. Min uppfattning är att det mycket väl kan komma fler bra bolag, men att vi närmar oss eller till och med har passerat toppen i IPO-haussen.

Med det sagt återupprepar jag vikten av att verkligen ta del av prospekt, presentationer och analyser av bolagen innan du väljer att teckna aktier. Eftersom många IPO:s blir övertecknade är det lät att lockas att teckna mer än du tänkt, för att på så sätt öka möjligheten att få tilldelning. Min rekommendation är bara att teckna det du är beredd att få på dig. Med andra ord – gör läxan, gå igenom bolaget ordentligt och välj bolag som du långsiktigt är beredd att äga.

 Efter 12 år är det dags för nya utmaningar…

Efter 12 år på Nordnet är det dags för mig att gå vidare och möta nya utmaningar. Jag vill ta tillfället i akt och tacka för den här tiden. Jag uppskattar den kontakt jag har haft med er och den kunskap jag fått. Det har också varit ett nöje att skriva detta inlägg i nyhetsbrevet och min förhoppning är att det även varit till glädje för er.

/Anders Norén, mäklare Private Banking

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer