Ligger lågt

Det har skakat lite på börsen på sistone och jag ligger lågt i portföljen för tillfället. I grunden är dock huvudscenariot intakt och den amerikanska centralbankens räntehöjning nyligen är ett tecken i linje med detta.

Börsen har stått och stampat de senaste veckorna. I veckan har det varit lite turbulent och börsen nådde de lägsta nivåerna sedan februari med hänvisning till oro för Trumps möjligheter att få igenom sin politik. Populära aktier som Fingerprint och Hennes & Mauritz har tagit stryk under hög omsättning och bidrar till dämpad stämning på marknaden.

Ligger lågt i portföljen

Jag har legat lågt i portföljen på sistone. Det beror delvis på tidsbrist med många andra bollar i luften, men också på grund av vissa signaler som hållit mig tillbaka från att köpa fler aktier. Flera av mina befintliga innehav är inte så pigga som jag skulle önska, vilket lägger band på köplusten. Jag har också svårt att hitta aktier som lockar och som uppfyller mina kriterier. Även de aktier som uppfyller mina kriterier känns lite håglösa och trötta just nu. Ett genomgående mönster bland många aktier just nu är att handelsvolymerna är större på nedgångsdagar än när de stiger, vilket normalt inte är någon bra signal. Kanske behövs en paus och en motreaktion för att skaka liv i marknaden igen. Just nu avvaktar jag tydligare signaler och har en aktieexponering kring normalläget på 70 procent.

Räntemarknaden på höjningsspåret

Men i grunden har inget i min marknadssyn ändrat sig, jag ser fortfarande förutsättningar för ett fortsatt positivt börsscenario. Ännu en pusselbit föll på plats nyligen genom den amerikanska centralbankens tredje räntehöjning sedan finanskrisen. Som jag skrivit om tidigare (se tidigare inlägg “Räntemarknaderna visar vägen“) är räntemarknaden något jag tittar mycket på i min analys för att få en uppfattning om var i konjunktur- och börscykeln vi befinner oss.

Som jag också skrivit tidigare är den här ränteutvecklingen i linje med ett fortsatt positivt scenario, enligt min erfarenhet. Min uppfattning är att vi bara har påbörjat en fas där räntehöjningarna kommer att gå hand i hand med positiva signaler kring ekonomin och företagens vinster de närmaste åren. Börsen kommer under samma period utvecklas väl i takt med att optimismen och riskviljan stiger. USA ligger först i den fasen och jag förväntar mig att resten av världen följer efter så småningom.

På tvärs mot farhågor

Många har ägnat de senaste åren åt att oroa sig för vad som ska hända när räntorna väl har börjat stiga. Farhågorna är att det kommer att innebära slutet på den långa uppgång på världens börser som de låga räntorna bidragit till. Än så länge utvecklas marknaderna enligt mina förväntningar och helt på tvärs mot dessa farhågor. Trots tre räntehöjningar visar de amerikanska börserna styrka med intakt stigande trender och med kursnivåer nära historiska toppar.

Jag förväntar mig att det främst är de korta räntorna som kommer att stiga framöver. De långa räntorna förväntar jag mig är ganska oförändrade tills slutligen hela avkastningskurvan inverterar och signalerar att konjunkturcykeln har gått full cirkel. Det farliga läget infinner sig när marknaderna inte längre oroar sig för räntehöjningarna och bara ser de positiva signalerna som sammanfaller med höjningarna. När börsen sedan inte heller längre bekräftar dessa positiva signaler är det läge att bli försiktig. Det är den typen av negativa divergenser som håller jag utkik efter.

/Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer