Hoppa till huvudinnehållet

Kan noteringsfesten fortsätta?

Noteringstorka blev noteringsfest

Sedan ett och ett halvt år så har noteringstorkan förbytts till en sällan skådad noteringsfest. Börsens starka utveckling gör att alla som planerat att sälja delar av sitt bolag nu överväger en notering av företaget som ett attraktivt alternativ. Den svåra frågan framåt är nu: hur länge kan noteringsfesten fortsätta och riskerar vi en rejäl bakfylla?

Grunden för noteringshysterin

Anledningen till att allt fler bolag väljer att notera sig har sin grund i att riskaptiten hos investerare successivt har stigit under flera år. Det är denna ökade riskaptit som drivit börsen upp mot nya rekordnivåer. Normalt brukar det istället vara bolagsvinsterna som är den drivande faktorn bakom börsens rörelser. Men med dagens extremlätta penningpolitik där minusräntor snarast tillhör vardagen så sker stora förskjutningar av kapital från kreditmarknaden över till aktiemarknaden.

Noteringschefen och nya börs-vd:n förklarar

Under Nordnet Live så diskuterade jag frågan om noteringsklimatet med noteringschefen vid Nasdaq Stockholm, Marie Parck och vd:n för ett av de bolag som nyligen valt att notera sig, Kristina Lindhe vid Lexington Company. Här kan du se dem resonera kring noteringsklimatet framåt och även förklara varför börsen är så attraktiv just nu:

Vad tror du – kan noteringsfesten fortsätta?

Aktiehälsningar
Günther Mårder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-02-24 13:47

Hej! Tack för inspiration nog att börjat aktiehandla igen efter en käftsmäll efter Ericssons historiska avsaknad av frukt. Liten, snabb och enkel fråga: skall ni medverka i börsSM? Varför ja eller nej? Ha det bäst!

Anonym
Anonym
2015-02-24 16:59

En fråga till sparpodden. Hur mycket har du Günther tjänat på att aktivt förvalta din portfölj istället för om du bara hade sparat samma belopp i index sedan du började spara? Och hur stor del av privatsparare slår index genom aktivt förvalta sin portfölj? Möjligtvis att dessa frågor har tagits upp tidigare men har så fall inte hört de avsnittet. Tack för bra podd! #sparpodden

Anonym
Anonym
2015-02-24 22:22

Hej grabbar! Tack för grymma poddar! Kommer sakna ert goa tugg! Nu till min fråga gällande den negativa räntan…Jag har alltid irriterat mig på att bankerna håller på pengarna någon dag innan en överföring till någon i en annan bank genomförs..Borde kunna ske på en millisekund med dagens teknik?.. Detta har jag förstått att de gör för att tjäna pengar på räntan…Kommer de nu istället föra över pengarna snabbt som ögat för att “förlora mindre” pengar på den negativa räntan? Vore ju kul om Ingves åtgärder leder till något gott iaf…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-25 11:47

Det är flera år sedan banken höll på pengarna för överföring till annan bank men den föreställningen verkar finnas kvar (får ofta höra detta i mitt arbete). Gör du en överföring på förmiddagen eller mitt på dagen har mottagaren pengarna samma dag (iaf när det gäller de största bankerna, kan hända att det finns någon nich-bank som är segmed att betala ut). Gör du där emot överföringen sent på eftermiddagen/kvällen kan det dröja till dagen efter. Håller dock med om att det borde kunna gå att fixa på en millisek. Tekniken finns men inte så stor vilja att investera i… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-27 09:13

Först och främst – ett innerligt TACK till Günther och Jan för att ni fyller på lusten och inspirationen att spara varje vecka. Befinner mig just nu i Brunei och blir tårögd av faktumet att jag inte har möjlighet att skeppa hem bensin (~3:-/l) eller diesel (~2:-/l). Hade i såfall varit #sparadkrona of the year… Min fråga gäller noteringsförfarandet. Jag var en av dem som fick en mindre mängd Lexingtonaktier, dock syntes de inte på min depå (avanza, förlåt – jag går i bytestankar) förrän mer än 2 dygn efter noteringen. Jag kunde bara följa handeln tillika nedgången utan någon… Läs mer »