Hoppa till huvudinnehållet

Let Your Winners Run

Detta inlägg är marknadsföring.

Det roligaste med förvaltarjobbet är att man aldrig blir fullärd och hela tiden utvecklar sitt arbetssätt för att optimera avkastningen. Det jag personligen har förbättrat mest under mina dryga 20 år som investerare är att behålla mina vinnare. Många gånger har jag kraftigt underskattat potentialen och sålt för tidigt. Ett bra bolag är ett bra bolag och brukar fortsätta att vara ett bra bolag.

Ologiska ekonomiska beslut

För några år sedan handlade nobelpriset i ekonomi om att vi ofta fattar ologiska beslut när det handlar om ekonomi på grund av mänskliga känslor så som rädsla, girighet och prestige. Ett exempel är personen som struntar i att lägga i de sista kronorna i parkeringsapparaten innan restaurangbesöket. Efter en god middag och dricks på ett antal hundra kronor väntar en kraftig parkeringsbot som belöning för ivern att försöka spara några enstaka kronor på parkeringsavgiften. På samma sätt är vi ofta ologiska när det gäller köp- och säljbeslut på börsen, viket skapar stora möjligheter för investeraren som lyckas handla rationellt utan att blanda in känslor i sina beslut. Tyvärr finns det alltför många portföljer som mestadels innehåller investeringar som gått minus sedan köp. Detta för att man tagit hem vinster efter ett antal 10-tals procentenheter men vägrat att sälja med förlust. Resultatet av beteendet är att man sålt de fina bolagen och behållit bolag där man haft fel i sin första analys men vägrat att inse sitt misstag. Felbeslut kommer man alltid att fatta, den viktiga lärdomen är att förlusten inte behöver vändas i ett och samma bolag. Att sälja, även om det innebär en förlust, och istället köpa mer där man träffat rätt i sin analys är en bättre strategi. Som investerare räcker det gott att ha rätt i 6 fall av 10 om man lyckas erkänna för sig själv när man har fel och agera därefter.

Behåll tills motsatsen är bevisad

Den hårda vägen har jag lärt mig hur det känns att sälja mitt favoritinnehav för tidigt. Även om jag fortsatt gillat bolaget har jag sålt för att kursen har stigit kraftigt och hoppats att köpa igen fast på en lägre nivå. Om aktiekursen fortsätter uppåt finns det inget mentalt svårare än att hoppa på ett tåg som redan har lämnat perrongen. Min strategi är att aldrig sälja hela innehavet innan bolaget kommer med en rapport eller nyhet som är sämre än mina förväntningar. Detta innebär att jag väldigt sällan lyckas sälja på toppen utan oftast ett 10-tal procent lägre än toppkursen, men ofta flera hundra procent högre än kursen vid första tillfället då jag var sugen på att ta hem vinsten. Dock tror jag att strategin likt Warren Buffett med flera, att köpa och behålla för alltid, blir allt svårare. Att globala bolag som Facebook, Apple med flera skapats på ett decennium innebär också att sannolikheten är hög för att nya bolag är framtidens vinnare.

Nya ögon varje dag

Omvänt är det väldigt svårt att sälja bolagen som inte utvecklas som man tänkt sig. Aktier har inga känslor och det finns ingen anledning att gifta sig med en aktie för alltid. Det klassiska rådet att börja varje dag med nya ögon är enkelt att förstå men svårt att följa. Om du inte skulle köpa bolag X idag är det hög tid att fundera på att om du inte ska sälja ditt eventuella befintliga innehav i nämnda bolag. Oftast är det svårare att sälja än att köpa, så att sätta ett tak på antal tillåtna innehav i portföljen gör att du måste jämföra dina befintliga innehav mot det aktuella nya köpet. Detta tvingar dig att sälja sämre befintliga innehav mot ett bättre och på så vis ständigt optimera din portfölj.

Fantastiska möjligheter

Möjligheterna på börsen är fantastiska, en aktie kan bara gå ner 100 procent medan uppsidan är oändlig. Du har råd att ha fel väldigt ofta om du utnyttjar möjligheterna fullt ut när du har rätt. Under en livslång investerarkarriär kanske du bara hittar en handfull 10-dubblare men det räcker mer en väl.

Anders Wright
Förvaltare Consensus Småbolag

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-01-27 19:41

Jag har två fonder nu redan ökat med 20 000 kronor i PPM stRtat med 196 000 har nu 602 000 kronor