Hoppa till huvudinnehållet

Lättnadsrally i europeiska banker efter ECB-sänkning kom av sig

Den europeiska banksektorn såg initialt ut att bli torsdagens vinnare när ECB på eftermiddagen sänkte inlåningsräntan och meddelade att obligationsköpen ska återupptas och fortsätta så länge som det behövs, men uppgången kom av sig.

Det fanns inför beskedet en risk för besvikelse i marknaden då det fanns vitt spridda förväntningar på vilka penningpolitiska lättnader som skulle komma från ordföranden Mario Draghi, som gjorde sitt sista stora framträdande som centralbankschef innan den nuvarande IMF-chefen Christine Lagarde ska ta över.

ECB hade redan inför beskedet flaggat för att det krävdes fler lättnader för att motverka en inbromsning i ekonomin och få fart på inflationen, och en räntesänkning var därför brett väntad. Det rådde dock mindre samsyn bland bedömarna gällande obligationsköpen.

Beskedet blev alltså att obligationsköpen återupptas med 20 miljarder euro per månad från och med november, vilket var under förväntan på 30 miljarder per månad enligt Reuters analytikerenkät. Budskapet var dock tydligt; att köpen ska fortsätta så länge som det behövs.

Stockholmsbörsen lyfte på beskedet men föll snabbt tillbaka, för att sedan lyfta igen under presskonferensen med Mario Draghi. Börsen backade ånyo efter att Wall Street öppnat. Euron försvagades samtidigt mot dollarn medan obligationsräntorna backade, men slutade något högre än innan ECB-beskedet.

Stoxx 600 stängde på plus 0,2 procent, där banksektorn slutade på oförändrat. Tyska Commerzbank steg 0,3 procent medan Deutsche Bank sjönk 0,9 procent och Danske Bank ökade 0,1 procent. För svenskt vidkommande steg Swedbank 1,4 procent, medan Nordea steg 0,8 procent, SEB ökade 1,3 procent och Handelsbanken steg 0,4 procent.

Trump missnöjd

USA:s president Donald Trump var snabb med att twittra sitt missnöje med sänkningen: “De försöker och lyckas i att försvaga euron mot en väldigt stark dollar, vilket skadar USA-exporten..och Fed bara sitter, sitter och sitter”, skrev Trump och fortsatte: ”De får betalt för att låna pengar medan vi måste betala ränta!”. Mario Draghi bemötte under presskonferensen anklagelsen med orden: “ECB försöker inte påverka växelkursen, punkt slut”.

Spridda reaktioner

Förväntningarna i analytikerkollektivet var som sagt spridda inför beskedet på torsdagen, och så även reaktionerna – där vissa såg ett utfall i linje med förväntan, medan andra tycker det var oväntat duvaktigt.

“Dagens beslut från ECB var i stort sett i linje med förväntan och därmed ingen stor vändpunkt för Riksbanken. Kronan är stabil i handelsviktade termer”, skrev Swedbanks prognoschef Andreas Wallström på Twitter.

Swedbanks chefekonom Anna Breman skriver på samma forum dock att centralbanken “lyckades med konsten att leverera mer än väntat trots höga förväntningar”.

“Inga överraskningar – ECB levererar som förväntat”, sade SEB:s chefekonom Robert Bergqvist på Twitter, samtidigt som han ansåg att effekterna på euroområdets ekonomi kommer att bli “tveksamma”. Han trodde vidare att beslutet kommer att göra Riksbanken glad, då det leder till kortsiktig kronstyrka.

Tvärtemot den utsagan resonerade SBAB:s chefekonom Robert Boije, som i ett twitterinlägg skrev att det nu blir “ännu svårare för Riksbanken att höja reporäntan i närtid”.

Vidare ska ECB också återinvestera förfallna värdepapper som köpts under obligationsköpsprogrammet utöver datumet för den första räntehöjningen.

Vid den efterföljande presskonferensen meddelade ordföranden att ECB har sänkt tillväxt- och inflationsprognoserna för EMU. Mario Draghi sade även att det var en bred enighet i ECB:s penningpolitiska direktion gällande beslutet att återuppta obligationsköpen, och att ingen omröstning behövdes.

Han uppmanade även finanspolitiken att “ta över befälet” och svarade jakande på en fråga om det är så att euroområdets länder inte kan räkna med att ECB ska komma till undsättning hur länge som helst.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer