Hoppa till huvudinnehållet

Lär dig mer om löneväxling

Snabbt om löneväxling

I detta klipp går vi igenom hur löneväxling går till samt när det kan vara lönsamt för dig.
Löneväxling är bara lönsamt när din årsinkomst överstiger ett brytvärde som justeras varje år, vi kollar på hur du vet om detta är aktuellt för dig. Dessutom har du möjlighet att fritt förvalta pengarna inom kontot innan du tar ut dessa i framtiden.
Sen kollar vi på räkneexempel gällande hur skillnaden blir mellan två personer, en som löneväxalar samt en som inte gör det.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-08-13 07:40

Hej Nordnet, Tack för en bra video, två frågor: 1. hur funkar det med eventuell bonus? Exempel: jag har idag runt 38 000 kr/mån i lön, men når jag mina säljmål så blir min årliga inkomst så stor att drar man ut det på 12 månader så har jag över 43 400 i månadslön. Faktum är att eftersom att bonusen betalas ut i mars, så vet jag redan idag att min årslön överstiger 12*43 400kr/mån. Hur ska jag tänka? 2. Kan man som anställd bestämma själv vilken bank som man ska placera sina löneväxlade tjänstepensionspengar? Eller kommer dessa pengarna automatiskt… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-21 14:50

Hej Svensson Kul att du gillar! 😀 1. Bonusen trillar in som inkomst av tjänst, så det kommer höja din årslön. Det fina med löneväxlingen är att det räknar på årsbasis så i teorin så kan du löneväxla för hela året i november eller december. Dock innebär ju det att du får väldigt liten lön de månaderna. I och med att du ”vet” att din lön utslaget över hela året över 43K/månad så är det smidigast att löneväxla så mkt som du är bekväm med varje månad. 2. Det är din arbetsgivare som måste först o främst tillåta löneväxling, och… Läs mer »

Anonym
Anonym
2017-08-21 14:50

Hej Svensson Kul att du gillar! 😀 1. Bonusen trillar in som inkomst av tjänst, så det kommer höja din årslön. Det fina med löneväxlingen är att det räknar på årsbasis så i teorin så kan du löneväxla för hela året i november eller december. Dock innebär ju det att du får väldigt liten lön de månaderna. I och med att du “vet” att din lön utslaget över hela året över 43K/månad så är det smidigast att löneväxla så mkt som du är bekväm med varje månad. 2. Det är din arbetsgivare som måste först o främst tillåta löneväxling, och… Läs mer »

Anonym
Anonym
2017-10-16 13:13

Hej Nordnet

Om jag har en bruttoinkomst på 50 000 kr och löneväxlar 5 000 kr så jag har en bruttoinkomst efter löneväxling på 45 000 kr. Hur beräknas då befintlig/nuvarande tjänstepension? Om jag inte löneväxlar så får jag en tjänstepension motsvarande 30 % av de löneväxlade 5 000 kr insatt till min tjänstepension. Vad händer med dessa 30 % om jag istället väljer att löneväxla de 5 000 kr? Blir det ingen “vanlig” tjänstepension på de 5 000kr? Om befintlig tjänstepension faller bort, hur mycket tjänar jag på i detta fall att löneväxla?