Lär dig av historien!

Oktober var en rödsprängd börsmånad med breda nedgångar världen över. Om det ska fortsätta neråt kan vi bara spekulera i, men däremot kan vi se vad vi kan lära oss av historien. Det tittar jag närmare på i detta inlägg.

Red October blev det

En månad med fort fallande aktiepriser som överraskade många. Det är också denna egenskap med börsen som gör den så fascinerande – omöjligheten att se vad som kommer härnäst! För framtiden är verkligen oviss och vi behöver som investerare konstant påminna oss om att vara ödmjuka inför marknadens krafter. Med det sagt så finns det alltid lärdomar vi kan dra av historien och ge oss, om inte vägledning, så ändå en förståelse för vad som har hänt.

Månadsavkastning OMXS30

Källa: Infront, genomsnitt är totalt för alla år tillbaka till 1990.

Oktober har i genomsnitt varit en bra börsmånad och Q4 som vi nu befinner oss i är generellt enligt historien det starkaste kvartalet när det kommer till kursutvecklingen. Ändå så fick vi se en nedgång på nästan -8% under en börsmånad. Denna oktober var den sämsta månadsavkastningen sedan Europeiska skuldkrisen uppdagades under augusti 2011 – en nedgång på strax över -8%.

Det är en intressant observation, över 7 år eller 86 månader sedan som en så kraftigt negativ börsmånad uppstod. Med andra ord ovanligt att det uppstår givet den senaste historien. Men kollar man tillbaka på tider så som 2008 och 2009 så var det betydligt vanligare med negativa börsmånader upp mot -10%. Det var också mer vanligt med positiva börsmånader på nästan +10%.
Samma fenomen såg vi mellan 2000 till 2003.

Den observante noterar här att det är “börskrasch” åren vi pratar om här. Betyder detta att nästa börskrasch är nära – än en gång vet vi aldrig vad börsen har att erbjuda runt hörnet. Det kan mycket väl vara ett 2011 vi ser, alltså negativ börsnedgång, men ingen “krasch”. I vilket fall är detta en bra påminnelse om att se över sin riskbenägenhet. Nu har det börjat blåsa mer och det kan föda ännu mer kurssvängningar, både positiva som negativa.

Sitt still i båten eller dags att börja paddla? Hur gör du med börsportföljen nu när det blåser lite mer på börsen – dela gärna i kommentarsfältet nedan. 
Själv tänker jag på gamle finansprofilen Refaat El-Sayeds tidslösa uttryck:
“Vi simmar alla i samma båt” 

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-11-05 19:35

oktober är ju en känd månad en åter lommade skakig månad det var väl ingen nyhet