Hoppa till huvudinnehållet

Lägesuppdatering på börsen

Det har varit ett riktigt starkt första kvartal på börsen och indexet OMXS30 är upp nästan 20% sedan årsskiftet. Det är en kombination av värdeaktier och tillväxtbolag som agerar draglok på börsen. Vad kan stoppa börseuforin?

Börsen på ATH

Börsen har befunnit sig på högstanivåer ett tag nu och det är ofta naturligt att det föder ytterligare momentum för fortsatt uppgång. Har skrivit ett tidigare blogginlägg om det.

I skrivande stund är OMXS30 indexet upp närmare 20% sedan årsskiftet och det bredare indexet OMXSPI är upp ca 17%. I grafen ovan så ser du OMXS30 senaste 1 året vilket är i från låga nivåer efter coronakraschen. Det är en av de absolut starkaste 1års-perioderna på börsen genom tiderna.

På många sätt finns det rimlighet i den styrka vi ser på börsen. Delvis stimulanser och en ekonomi som återhämtar sig efter pandemin, delvis brukar våren föra med sig positivare tider på börsen och fjolårets inställda utdelningar har bäddat för extra mycket detta året. Lägg på toppen av det en otroligt högt allmänt intresse för aktier där många nya investerare har gjort entré på börsen.

Kollar vi sedan årsskiftet så är ca 75% av bolagen (ca 280 av 370) på Stockholmsbörsen upp. De 10 aktierna i topp från OMXSPI är följade:

AktieSedan årsskiftet
CELLINK B98%
Gaming Innovation Group98%
Bergs Timber B92%
Kindred Group89%
Poolia B87%
Catena Media82%
Stockwik Förvaltning76%
Net Insight B79%
Fingerprint Cards B68%
TF Bank63%

*Jag sorterade bort Moment Group, vilket är upp närmare 500% på stamaktierna samtidigt som BTA handlas en till 1/5 av värdet.

En gemensam sektor man kan notera i listan ovan är iGaming (betting/casino) med både GIG, Kindred och Catena Media. I övrigt så kan vi urskilja både medtech, grossist, konsult, nischbank för att nämna några.

Ledande och laggande sektorer

Som investerare är det lätt att dras med i momentumet och det är många som är extra aktiva i sina portföljer just nu. Här kan man göra ett val, antingen lägga krutet på ledande sektorer och försöka fånga momentumet i dessa aktier. Eller så kan man leta där det är mindre populärt och där kursen laggar efter den generella uppgången.

I graferna nedan så har jag använd indexleverantören SIX olika sektorsindex där vi kan se vilka sektorer det är som leder uppgången och vilka sektorer som laggar efter.

Den gemensamma faktorn som jag kan hitta är att digitala bolag har klarat sig väl och de som man ofta klassar som “defensiva” aktier har laggat efter en hel del.

Ser man till bilden ovan så hittar vi Programvara som högst upp. Där hittar vi bolag som Lime, Vitec, Pricer för att nämna några. Under Nischbanker så är det Avanza, TFbank, Collector med flera. Indexet Tjänster omfattar många av bettingbolagen så som Kindred, Evolution och Betsson.
Den som sticker ut något är Grossister som innehåller Bufab, Bergman & Beving, BE Group för att nämna några. Många i den sektorn har gått över 100% senaste året.

Ser man till den under bilden så har vi typiska defensiva bolag som ICA, AstraZeneca, Tele2.
En annan sektor som kraftigt påverkats negativt är transport där SAS fick indexet att röra sig markant under hösten i samband med nyemissionen. Även olja och gas laggar efter, även om den sektorn har haft starkare utveckling sedan årsskiftet.

Hur tänker du framåt? Har du haft hög exponering i sektorerna med högt momentum och behåller du dem. Eller fiskar du upp laggarna där det finns lite lägre värdering i många fall, men också lägre tillväxttakt. Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer