Aktieportföljen hos kvinnor & män

Är kvinnor och män olika i sitt aktiesparande? Kvinnorna är något mer defensiva i sin aktieportfölj och männen har högre tilltro på bankaktier just nu. I detta inlägget kollar jag närmare på skillnaderna och likheterna i aktieportföljen. 

Populäraste aktierna hos de båda könen

Nedan kan de se listan på de populäraste aktierna hos kvinnor och män på Nordnet Sveriges plattform. Det är mätt genom flest antal ägare nu i början på året 2019. Hos Nordnet Sverige så är det 35% av aktieägarna som är kvinnor och 65% är män. Det är fortfarande en ojämn fördelning av antal aktieägare mellan könen, men det kryper med ca 1 procentenhet varje år. En något långsam förändring, men i rätt riktning.

Populäraste aktierna kvinnor Populäraste aktierna män
H&M H&M
Investor Investor
Kinnevik Kinnevik
AstraZeneca Ericsson
Volvo Volvo
Ericsson Nordea
Skanska Telia
Axfood Swedbank
Telia Skanska
ICA Latour

Sorterat efter flest antal aktieägare per datumet 2019-01-15 hos Nordnet Sverige.

Kvinnor mer defensiva, män mer bankaktier

H&M, Investor och Kinnevik är tydliga folkaktier där ägarintresset är lika stort hos båda könen. Detta är aktier som länge varit populära bland svenska privatinvesterare och investmentbolagen ger som bekant en väl diversifierad portfölj.

Männen har en större tilltro mot bankaktier, både Nordea och Swedbank finns bland de tio mest populära. Ytterligare ett investmentbolag är populärt hos den manliga gruppen nämligen Latour. Defensiva aktier är något mer närvarande hos den kvinnliga gruppen i form av AstraZeneca, Axfood och ICA. Företag som säljer medicin och mat är generellt konjunkturokänsliga då efterfrågan på deras produkter alltid är närvarande.

I det stora hela är det liknande portföljer hos de båda könen, hela 7 av de 10 mest ägda aktierna hos Nordnet är samma i båda grupperna. Den skillnad man kan notera är alltså att kvinnorna just nu har något mer defensiva aktier och att männen har något mer banker i en portfölj som annars är väldigt riskspridd hos båda könen.

Vilka aktier vill du ha i portföljen inför börsåret 2019? 

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-01-21 13:57

De ser ut som män och kvinnor har typ samma topp 10. Men ser det lika dant ut mellan könen på en aktieportfölj på t ex 100 000 kr.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-01-22 11:12

Hej Håkan,
Det ser liknande ut, jag kollade även olika åldersspann. Alltså om det skiljer sig för gruppen Kvinnor 0-35år, Kvinnor 36+ år, Män 0-35år, Män 36+ år.
Det är generellt liknande portföljer konstant mellan båda könsgrupperna. Så det är klart så att likheterna mellan könen är betydligt mycket större än skillnaden i portfölj. Men en viss liten skillnad gick att utläsa och det är den du ser i inlägget ovan.