Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnor får över 2 miljoner kr lägre livslön

Det faktum att kvinnor statistiskt sett har lägre löner och generellt är hemma mer med barnen innebär att den faktiska slutpensionen för kvinnor blir så liten som 68 % (1) av männens.

Slår man ut ekonomin över ett liv kan man se att kvinnor har 2,8 miljoner kronor (!) lägre livslön än män (2). Detta är ett hisnande belopp som inte enbart beror på löneskillnader utan till stor del också på att män i allt högre utsträckning sparar på börsen. Där får de en mycket högre avkastning på sina pengar än i de lågavkastande räntekonton och sparprodukter som kvinnor ofta väljer.

Slutsatsen är att en majoritet av dagens fattigpensionärer är kvinnor (3).

Låt oss ändra på detta. Nu.

Att komma överens om en jämställd lösning med din partner och se till att vara hård i dina löneförhandlingar är en viktig del. Men något som är ännu enklare och som du kan börja med redan idag är att ta tag i ditt sparande. Undersökningar visar nämligen att kvinnor ofta känner en större osäkerhet kring sparande och tycker privatekonomi är tråkigare än vad män gör, vilket är en bidragande faktor till att det ser ut som det gör i samhället idag.

”Så länge kvinnor tjänar mindre och lever längre än män behöver vi inte bara vara lika duktiga som männen på att förvalta kapital, utan vi behöver vara bättre än dem för att komma upp i samma nivå”, menar vår pensionsbloggare Monica Sjödin (3).

En pepp till dig som känner dig osäker på investeringar är att vår egen undersökning av Nordnets kunddatabas visade att kvinnornas ”standardportfölj” presterade 2 procent bättre än männens under förra året (4). Det innebär att kvinnor kan investera precis lika bra som män, om inte bättre. Däremot visar andra undersökningar att kvinnor tenderar att vara mer defensiva i sitt sparande och tar lägre risk, vilket inte är några problem så länge den defensiva strategin inte innebär att man helt avstår att investera på börsen.

En viktig lärdom att ta med sig är att man inte behöver vara någon expert för att investera. Detta är en vanlig fördom som gör att många håller sig borta från området, inte minst kvinnor som ofta har en lägre benägenhet än vad män har när det kommer till att testa saker som man inte behärskar till hundra procent (4).

Vår statistik visar faktiskt att det är de investerare som handlar sällan och är långsiktiga i sina innehav som lyckas allra bäst. Och även om börsen aldrig kan ge dig en garanterad avkastning har Stockholmsbörsen historiskt gett en mycket god avkastning. I diagrammet nedan kan du se hur mycket 1 krona har ökat sedan 1902. Ingen annanstans har du kunnat nå en liknande avkastning under denna tid (5).

Om osäkerheten handlar om att du inte vet vad du ska köpa har vi flera lösningar på detta. En av dem är att ta rygg på våra allra bästa investerare, vars portföljer du kan se och inspireras av i realtid via vårt sociala investeringssnätverk Shareville. Där kan du också gå med i grupper och ställa frågor om allt du funderar på. Lite som Facebook. Fast för investeringar.

Ett annat sätt är att ta hjälp av vår tjänst som kallas Fondrådgivaren. Du svarar på ett antal frågor om vem du är och vad du har för mål med dina investeringar för att därefter få ett skräddarsytt förslag på en portfölj som passar dig.

Börja smått och tänk långsiktigt. Det räcker att köpa en aktie för 200 kr för att komma över barriären och se att det inte är svårt. Ett till tips är att sedan fortsätta spara lite varje månad så att du sprider riskerna över tiden eftersom du köper när börsen är både hög och låg.

Glädjande nog ökar andelen kvinnor som sparar i aktier hela tiden. Bland Nordnets sparare är nu en tredjedel kvinnor. Vi hoppas att du vill vara med och få upp denna andel till minst hälften, och att vi hjälps åt att sprida investeringsglädjen till ännu fler kvinnor där ute.

För detta handlar om så mycket mer än att utmana männen. Det är steg i riktning mot ett mer jämställt samhälle, och då krävs det att fler kvinnor vågar spara på börsen. Att ha ett eget kapital hänger ihop med självständighet för dig och din familj, möjligheten att följa dina drömmar, lämna ett äktenskap som du inte längre vill vara i eller leva ett rikare liv som senior. Sådant du inte vill gå miste om på grund av att du inte vågade köpa din första fond eller aktie.

Öppna konto på Nordnet här

Se topplistan över våra mest populära fonder

Se topplistan över våra mest populära aktier

Få ett skräddarsytt portföljförslag med Fondrådgivaren

1: Källa: SCB och Försäkringskassan

2: Källa: Saco

3: https://www.nordnet.se/blogg/tjejer-lat-oss-prata-pension/

4: https://www.nordnet.se/blogg/kvinnor-ar-mindre-riskbenagna-men-investerar-battre/

5: https://www.nordnet.se/blogg/garanterad-avkastning-2/

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-11-12 16:48

200 kr är alldelles för lite. D
Spara minst 10 % på lönen i fonder i isk eller kapitalförsäkring så blir det bra