Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnor är mindre riskbenägna – men investerar bättre

Kvinnorna är mindre riskbenägna än männen när det gäller sparande i aktier och fonder, men gör samtidigt bättre placeringar när de väl börjar investera på aktiemarknaden. Det visar en undersökning som vi på Nordnet har gjort i samband med Internationella kvinnodagen, där vi också var med och ringde in klockan för jämställdhet på Stockholmsbörsen.

Idag, fredagen den 8 mars, är det som få kanske missat internationella kvinnodagen. Jag startade dagen med att tillsammans med bland andra modellen, mångsysslaren och investeraren Victoria Silvstedt, entreprenören Lena Apler och svensk-amerikanska politikern Anna Throne Holst ringa in klockan för jämställdhet på Stockholmsbörsen.

“Ring the bell for gender equality” anordnas idag på 75 börser världen över av Women in ETF:s, UNG Global Compact, UN Women, Sustainable Stock Exchanges Initative och World Federation of Stock Exchanges. Jag är stolt över att också vi på Nordnet var en del i detta, då jag på scenen bland annat ledde en paneldiskussion på temat jämställdhet, innovation och sparande.

I den diskussionen belyste vi också det faktum att kvinnor är mindre riskbenägna än män, men att de, när de väljer att exponera sig mot aktiemarknaden, klarade sig bättre på börsen än vad män gjorde förra året.

Vi på Nordnet har nämligen låtit YouGov fråga över 1 000 svenskar om deras inställning till risk, och endast 4 procent av kvinnorna uppger att de tar hög risk för att maximera sin avkastning. Motsvarande andel bland män är 4 procent. Den andel som kan tänka sig att ta högre risk för att få lite högre avkastning är 39 procent bland kvinnorna, och 49 procent bland männen.

Samtidigt har vi gjort egna beräkningar utifrån vår egen kunddatabas, där vi tittat på hur de mest ägda aktierna bland kvinnor står sig mot de mest ägda aktierna bland män. Det visade sig då att kvinnornas “standardportfölj” presterade 2 procent bättre än männens under förra året.

Jag tycker det här aktualiserar den klassiska frågan om manligt och kvinnligt självförtroende och benägenheten att testa saker som man upplever att man inte behärskar till hundra procent. Glädjande nog ökar dock andelen kvinnor som sparar i aktier. Bland Nordnets sparare är en tredjedel kvinnor, men andelen är högre bland nya sparare. Och andelen kvinnor i kunddatabasen har ökat varje år de tre senaste åren.

Jag tycker att det är en mycket uppmuntrande utveckling, men hoppas förstås att den skulle gå ännu snabbare. Där har vi i finansbranschen också ett ansvar att inspirera fler att komma igång med sina investeringar på börsen.

Förutom att sparande på börsen är roligt och lärorikt finns det så många andra värden förknippade med att göra investeringar på egen hand – det handlar om finansiell trygghet och självständighet för dig själv och din familj, ett rikare liv som senior och möjligheten att förverkliga drömmar och projekt.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-03-08 16:33

Själv så tycker ja att ta risk genom aktieköp är bra. Gå det bra så kan man tjäna mycket pengar. Förlora man så gör det inte så mycket.

Anonym
Anonym
2019-04-30 11:25

Då skulle man ju vilja lära sig att investera som en kvinna. Verkar ju puckat att inte göra det. #investlikeagirl