Hoppa till huvudinnehållet

Kunskapstörst och vikten av kvinnligt nätverkande

Vad har 300 kvinnor i alla åldrar och från Sveriges alla hörn gemensamt?

Jo, de har valt att tillbringa denna dag i en konferenslokal på Arlanda trots att solen, familjen och vänner pockar på uppmärksamhet i världen utanför.

I dag gick Aktiespararnas event “Kvinnor som investerar för framtiden” av stapeln. Aktiespararna är priviligerade att ha två osedvanligt engagerade kvinnliga ledare i sin organisation; Christina Engelen som är ordförande i lokalföreningen i Västerås som utöver ordförandeskapet även är initiativtagare till och drivkraften i Facebook-gruppen “Tjejer som gillar aktier” (med över 16 tusen medlemmar) samt Maud Lindh som är ordförande i Uppsalas lokalförening.

En fråga jag ofta stöter på är; behövs det verkligen separata kvinnoevent och kvinnogrupper? Jag önskar att jag skulle kunna säga nej, men som det ser ut idag är tonen betydligt råare och mindre förlåtande i mixade grupper på Facebook/i chattar, så svaret får tyvärr bli “ja”.  Ställer du en “korkad fråga” i de mixade nätverken/grupperna eller på mixade event så resulterar det ofta i (minst) en dryg kommentar tillbaka, vilket gör att frågorna blir färre eller kanske tom uteblir. De kvinnliga nätverken/grupperna är mer tillåtande och stöttande. Alla har vi varit nybörjare och om inställningen är att vi alla delar med oss av vår kunskap och stöttar de som vet mindre så blir det en positiv spiral. En positiv spiral som jag hoppas att vi kan få till även i mixade grupper.

Tillbaka till dagens event; dagens föreläsare var idel kända namn (och  värt att notera att de alla ställde upp ideellt);

  • “Sveriges Warren Buffet”: Per Håkan Börjesson från Spiltan
  • Jacob Henriksson aka Gottodix, mannen som gärna filosoferar om makroekonomi. Jag är alltid lika förundrad över hur hans hjärna fungerar, den är magisk. Han är bloggkollega till mig här på Nordnet, men ligger även bakom Sparskolan och  bloggen Molekylär Ekonomi.
  • Carina Silberg som är hållbarhetsansvarig på Alecta. Carina var en ny bekantskap för mig men hon är den första som lyckats förklara begreppet lite mer konkret. Tack för det!
  • Helena Nordman-Knutson från Hallvarsson & Halvarson som guidade oss igenom hur man läser en årsredovisning.
  • Ann Grevelius pratade kring AI och Opti och gav bra tips kring vikten av diversifiering.
  • Marcus Hernhag aka Skägget, Jan Sterner, Lars-Erik Boström, Agneta Jönsson, Arne Talving aka Kavastu, Jonas Olavi och Charlotte Stjerngren bidrog alla i frågestunder och paneldebatter. Himla intressant. Majoriteten hade en positiv syn på marknaden.

Mingelsammanfattning

Jag använde rasterna och lunchen till att mingla runt och känna kvinnorna på pulsen och det är tydligt att skriverierna om pension har skrämt upp flera och att det är en starkt bidragande orsak att de nu tar tag i sitt sparande för att kunna skapa sig en tryggare ålderdom. Skepsisen mot bankens rådgivare kom upp vid flera tillfällen och det var glädjande att höra att fler och fler faktiskt tagit strid mot dåliga villkor eller nobbat dåliga fonder.

Flertal av de närvarande saknar vänner eller nätverk med samma intresse, så behovet av lokala nätverk är uppenbarligen stor. Jag kan känna igen mig i den beskrivningen. När jag började intressera mig för investeringar valde jag att aktiv nätverka med människor med samma intresse för att slippa tjata hål i huvudet på min befintliga bekantskapskrets.

Det som slog mig var den totala öppenheten om ens egna investeringar, bra och dåliga erfarenheter samt vilka lärdomar de dragit. En aktie som diskuterades flitigt var H&M och det är uppenbart att flera har förlorat en hel del pengar där. Vissa hade dock tagit förlusten och stoppat pengarna i andra bolag, medan flera fortfarande höll kvar i dem med en önskan om att de skulle komma tillbaka till inköpspriset. Lars-Erik var tydlig i sitt budskap: “Marknaden skiter i vad du har köpt aktien för”. Lägger man då till Arnes mantra om att man ska köpa aktier som trendar, så är vinken tydlig: ta förlusten och satsa på något som har bättre möjligheter. Pengar är pengar – oavsett vilken aktie de ligger i för stunden och de ska ligga där de bäst jobbar.

En annan sak som var slående var att flera tog till sig tanken på månadssparande och att inte göra investerandet till “rocket science” utan att det går att slå bankkontots avkastning utan större kunskap (tex via rådgivningsrobot, indexfonder eller investmentbolag). Tjejerna köpte dessutom fullt ut tanken på det magiska med ränta-på-ränta.

Även om flera uttryckte “tänk om man visste om detta för tjugo år sen” så upplevde jag att flera var nöjda med att ha kommit i gång under devisen “bättre sent än aldrig”.

Vägen framåt

Jag hoppas att det ska komma en tid där vi inte behöver ha separata kvinnogrupper/aktiviteter, men så länge som tjejer känner att de inte kan ta plats och ställa de frågor de vill och behöver så uppmuntrar jag denna typ arrangemang. Det är av samma skäl målgruppen för mina utbildningar är kvinnor. Vi behöver stärka kvinnor så att de vågar ta plats och inte skämmas för att de ser till att öka oddsen för en rikare framtid!

I kväll kommer jag att somna nöjd och full av “good vibes”. Tjejer, hoppas att vi syns snart igen!

/Monica

PS: Detta var bara lite kort om mina personliga reflektioner av dagen. Jag återkommer med ett fullständigt reportage om eventet i Aktiespararnas tidning inom kort.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer