#Sparpodden – Krökt räntekurva

#sparpodden289 – Räntorna pekar på ett riktigt skräckscenario men vi reder ut varför det inte nödvändigtvis behöver vara så dåligt. Vi bygger opinion i pensionsfrågan och diskuterar lärdomar från investeringsperspektivet.

Räntekurva

Eller på engelska kallat yield curve. Det mäter kort och gott vilken ränta olika löptider ger på statspapper. I normalläget så får du en högre årsränta på utlåning som sker på längre löptider. Då framtiden alltid är oviss och därmed innehåller mer risk så får du som utlånare en högre ersättning för den tiden du binder dina pengar.

När räntekurvan inverteras så säger det kort och gott att lån med kortare löptid ger mer ränta än längre lån. Det antyder att förtroendet och förhoppningen på framtiden är väldigt negativ bland ränteinvesterare.
Att räntekurvan inverteras har historiskt sett skett i samband med en avmattning i ekonomin. Ofta sker detta ca 12-18 månader innan avmattningen faktiskt utlöses.

Amerikanska räntekurvan

Som du kan se i räntekurvan ovan så ger lån till amerikanska staten på 3 månader en ränta på ca 2,4 procent och lån med 10 års löptid också en ränta på 2,4 procent. Detta är ett tecken på att räntekurvan håller på att inverteras, nu är den ju inte helt inverterad då 2 år ger lägre ränta en 10 år och 30 år ger mer ränta.

Svenska räntekurvan

Kollar vi på svenska statspapper så ser räntekurvan normal ut. Eller ja, förutom då att de mesta lån till svenska staten ger en NEGATIV avkastning. Men det är ett helt annat kapitel i sig…

Påverka #sparpodden!

Vad vill DU veta mer om? Ställ fråga på Twitter under hashtagen #sparpodden, eller i sharevillegruppen #sparpodden

Hjälp oss växa podden genom att sprida i sociala medier!

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-05-27 21:43

Ja , speciellt med bitcoin är just att det inte används för transaktioner. Vilket är varför det egentligen finns….