Hoppa till huvudinnehållet

Köpvilja på skakig börs

Det skakade på världens börser under februari när oro för inflation och stigande räntor gav stigande volatilitet och fallande börskurser. Nordnets kunder inom Private Banking visade köpvilja på den fallande börsen och plockade upp ett antal välkända aktier på rea.

Världens börser backade under februari månad när en våg av rädsla och oro för inflation och stigande räntor svepte över de finansiella marknaderna. Stockholmsbörsen föll i början av februari som mest till minus tre procent för månaden innan en återhämtning tog vid. Slutfacit för månaden blev en nedgång på beskedliga 0,6 procent för OMXS30-index.

Nordnets kunder inom Private Banking såg uppenbarligen nedgången som ett köptillfälle då aktiviteten och handelsvolymerna var klart störst på köpsidan. Stora och välkända bolag dominerade bland de mest nettoköpta aktierna.

HM tillbaka i topp

Nordnets kunders kärlek till Hennes & Mauritz återuppväcktes under februari och aktien toppar som så ofta listan över mest nettoköpta aktier. Aktien lyste med sin frånvaro i januaristatistiken, men nu är ordningen återställd. HM-aktien nådde nya bottennivåer under februari och de lägsta nivåerna sedan finanskrisens 2008.

Hennes & Mauritz släppte sin rapport sista januari och resultatet var något bättre än väntat med oförändrad utdelning. Men bolaget sänkte sitt mål för butiksexpansion och överraskade med en sorts nyemission genom möjligheten att få utdelning i form av nya aktier. Aktien föll med över tio procent på rapporten.

Bolaget tog sedan under februari tillbaka förslaget om nyemission. Hennes & Mauritz hade även kapitalmarknadsdag under månaden där ledningen presenterade sin plan för att skapa lönsam tillväxt framöver. Tillställningen lyckades dock inte helt lugna marknadens aktörer. Aktien slutade månaden en dryg procent lägre.

Ytterligare rabatt på Investor

Investor var nummer två på listan över de mest nettoköpta aktierna. Aktien tog stryk i den allmänna nedgången och backade närmare tio procent som mest från starten av månaden. Nordnets kunder plockade upp aktien på bred front och aktien slutade månaden på minus 2,6 procent.

Ett köp av Investor är en placering i en bred portfölj av stora svenska industriföretag med Atlas Copco, ABB och SEB som de största innehaven. Aktien handlas dessutom med en substansrabatt, som vid årsskiftet låg runt 25 procent baserat på kursen i förhållande till justerat substansvärde. Nordnets kunder var också i gott sällskap då insiders också köpte aktier under månaden. Bland annat köpte Investors VD Johan Forsell aktier under februari i samband med börsoron och kursfallet.

Låga förväntningar på byggbolagen

Byggföretagen Skanska och JM lockade också under februari och tillhörde de mest nettoköpta aktierna. Skanska var mest nettoköpta aktie under januari och Nordnets kunder tankade ytterligare aktier under februari. Både Skanska och JM har haft en tuff period på börsen det senaste året. JM har exempelvis tappat nästan halva värdet på börsen sedan toppnivåerna från våren i fjol. Under februari gick aktierna lite mot strömmen och steg marginellt under perioden.

JM:s bokslutsrapport slog förväntningarna avseende såväl omsättning som resultat. Bolaget redovisade intäkter för fjärde kvartalet som ökade med sex procent och med förbättrad rörelsemarginal. Sett över hela året ökade omsättningen med åtta procent och rörelseresultatet steg med nästan 18 procent. Avkastningen på eget kapital är starka 39 procent. Så det stora kursfallet i aktien står i stark kontrast till bolagets rapporterade resultat.

Marknadsutsikterna är dock osäkra och bolagets ledning vittnar om en avvaktande marknad mot slutet av året. Analytikerna räknar med en tuff marknad och spår fallande omsättning och resultat under innevarande år. Faktum är att analytikerna räknar med successivt fallande resultat de kommande tre åren. Nordnets kunder inom Private Banking hoppas att dessa farhågor kommer på skam och att JM kan överraska positivt.

Inget mer att hämta i Nordax

Nordax toppade listan över mest nettosålda aktier. Nordic Capital har tillsammans med finländska Sampo lagt bud på bolaget. Nordax-aktien ligger kring budkursen, budgivarna har över 70 procent av aktierna och det finns inget mer att hämta i aktien. Så många har valt att sälja och gå vidare.

Hexpol backar

Polymerföretaget Hexpol var näst mest nettosålda aktie. Bolaget släppte sin bokslutsrapport i början av månaden och den var i linje med förväntningarna. Aktien föll dock brant efter rapporten och slutade månaden på minus tio procent. En analys från DNB Markets kan ha bidragit till kursfallet. Enligt DNB:s analys är bolagets glansdagar över och att värderingsmultiplarna för aktien ska ned.

Nya prognoser från Mycronic

IT-företaget Mycronic hade en stark utveckling på börsen under februari och steg med närmare 20 procent. Bakom uppgången låg nya prognoser för intäkterna för 2018. Mycronic tillverkar produktionsutrustning för elektronikindustrin och har ganska stora svängningar i orderingång och intäkter över tid. Bolaget spår en omsättning kring 3500 miljoner under 2018, vilket innebär ett lyft på 16 procent jämfört med 2017. Nordnets kunder passade på att sälja av lite aktier under månaden.

/Roger Jansson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer