Hoppa till huvudinnehållet

Högpresterande fonder i toppen

Hållbar energi, hälsovård, småbolag och teknik är några teman som är starka vinnare under året och som dessutom är populära hos fondsparare just nu. Här kommer sammanställningen över de mest köpta fonderna hos Nordnet Private Banking 2020.

Mest köpta fonderna än så länge 2020

FondFrån årsskiftetMorningstar Årlig avgiftKategori
TIN Ny Teknik49%1,52%Ny teknik
Swedbank Robur Ny Teknik61%51,26%Ny teknik
Spiltan Aktiefond Investmentbolag23%50,20%Sverige, Investmentbolag
Handelsbanken Hållbar Energi71%51,50%Ny energi
Nordnet Indexfond Sverige11%40,00%Index Sverige
MS INVF US Growth78%51,64%Tillväxtbolag, USA
Öhman Global Growth40%51,86%Ny teknik
Handelsbanken Hälsovård Tema11%51,50%Läkemedel
MS INVF Global Opportunity37%51,84%Tillväxtbolag, global
Länsförsäkringar Global Indexnära2%40,20%Index global
AuAg Silver Bullet44%1,40%Ädelmetaller
Enter Småbolagsfond43%51,56%små-/medelstora bolag
Spiltan Småbolagsfond32%31,52%små-/medelstora bolag
AMF Aktiefond Småbolag26%30,40%Index små-/medelstora bolag
Nordnet Indexfond GlobalNystartad0,20%Index global
Alcur Select42%1,00%Hedgefond, lång/kort
BGF Next Generation Technology68%1,81%Ny teknik
Nordnet Indexfond USANystartad0,20%Index USA
Nordnet Indexfond TillväxtmarknaderNystartad0,40%Index tillväxtmarknad
Proethos Fond40%0,66%Blandfond – SEK, aggressiv
Listan är sorterad efter flest antal Nettoköpare under året 2020 hos Nordnet Sveriges Private Banking kunder.

Ny teknik – populärt branschfokus

Det har skett en ökningstakt av transformeringen in i den digitala världen under året. Att vi transformeras till att bli mer digitala är en megatrend som pågått ett längre tag. Året 2020 har gjort att bolag med starka digitala affärsmodeller har gynnats när den fysiska produktionssektorn har haft det tuffare.

Fonder inom kategorin Ny Teknik är dominerade på köplistan under året. I bilderna nedan ser du sektorsviktningen på tre populära Ny Teknik-fonder:

Kommunikation, sjukvård och teknikbolag har en stor andel av andelsägarnas kapital allokerat till sig. Vi ser samtidigt att industri, finans och cykliska konsumentvaror inte har lite mycket.
Om du klickar dig in på varje fond i listan ovan så kan du se den fondens brnaschfördelning.

Småbolag heta under året

Mindre bolag har kunna enklare ställa om sig under de oroliga tiderna vi sett. Delvis snabbare på att kunna anpassa kostnadsbasen, men framförallt att man är mer flexibel och tillväxtorienterad. Spiltan- och Enter småbolagsfond är aktivt förvaltade och AMF småbolag är en indexfond som följer småbolagsindexet.

I bilderna ovan ser du de 10 största innehaven som fonderna rapporterat in. Du kan även hitta denna information om du klickar in på varje fond i bilden ovan. Det är både intressant att förstå vad man får i fonden samt kanske lite inspiration till egna aktieaffärer om det är något bolag man tror extra på.

Indexfonder, bred börsexponering och alternativa tillgångar

När man betraktar listan ovan på de topp 20 mest köpta fonderna så tycker jag mig hitta en ganska bra diversifiering över olika marknader, sektorer och tillgångsklasser.

Många indexfonder med såväl lokal som global exponering till en billig förvaltningsavgift. Detta kompletteras med branschspecifika fonder med fokus på både ny teknik, ny energi, läkemedel och ädelmetaller. Samt att det breddas i sin tur med fokus amerikanska tillväxtbolag och lokala småbolag. Utöver det hittar vi även någon hedgefond och blandfond.

Listan är ett riktigt smörgåsbord över intressanta fonder som gör sig väl värda en plats i månadssparandet. Är det några som du har i portföljen redan?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-11-22 22:36

Ja har väll några stycken av de. Har typ 400-500 olika fonder. Man kan säga att teknik och globala fonder har gått bäst. Typ 21 % upp i år. Det var ett expriment. Brossan tyckte att avgiften på fonden spelade roll. Det tyckte inte ja. Ska sälja av fonderna nu. Och bara spara de så har gått 60 % sen start.