Hoppa till huvudinnehållet

KonMaria ditt hem och din ekonomi

Vad är KonMari?

KonMari är en japansk organisationsmetod skapad av Marie Kondo. Den går ut på att du bara ska äga saker som “sparks joy” (på svenska används ofta ordet “glittra”). De saker som inte glittrar lämnar man vidare (säljer, skänker eller slänger). Det jag gillar med metoden är att den fokuserar på positiv energi och glädje, inte på det som suger energi (stökigt, många saker, avsaknad av struktur). En förutsättning för ett hållbart resultat är att man arbetar mot en målbild (det är inte så avancerat som det låter). Ett sätt att skapa en målbild är att ställa sig frågor som; “Varför vill jag göra detta?”, “Vad vill jag uppnå?”, “Hur kommer mitt hem se ut?”, “Hur vill jag leva?”, “Vad gör mig glad?” och “När mår jag som allra bäst?”. En annan sak som skiljer denna metod från andra rensnings- eller organisationsmetoder är den sker per kategorier, inte rum som annars är vanligt. Första kategorin är kläder och då gäller det att ta fram alla kläder, men om det känns övermäktigt så fungerar det även att ta en underkategori i taget. Genom att ta fram tex varenda tröja man äger (oavsett förvaringsställe) så blir det lättare att se hur många tröjor man verkligen har, vilka som betyder något extra och vilka som inte gör det.

Varför KonMari?

För mig är metoden ett sätt att skapa ett vilsammare, mer strukturerat hem som underlättar min vardag. Var sak har sin plats och jag har bara de saker jag verkligen behöver och uppskattar. Vill du läsa mer om metoden så rekommenderar jag boken “The Life-Changing Magic of Tidying up: the Japanese art of decluttering and organizing”. Det finns även en Facebook-grupp som heter Konmari Sverige som är fylld av engagerade och stöttande personer som alla “KonMariar/KMar”. Rekommenderas starkt om du behöver inspiration och stöd, efter att du har läst boken.

Du kanske undrar varför jag nämner KonMari i en ekonomiblogg? Jag kom i kontakt med metoden för något år och metoden tilltalar mig på så många sätt. Vid den tiden hade jag precis tecknade mig för en nyproducerad lägenhet och insett att det inte fanns en chans i världen att allt som idag finns i mitt nuvarande boende (ett radhus) kommer att rymmas i en hälften så stor lägenhet. Sålla och rensa är ett måste! Nu när jag är mitt uppe i KonMariandet så blir det så tydligt att jag har en otrolig mängd med saker och majoriteten av dem hamnar i någon av kategorierna

  • gillar inte
  • passar inte
  • använder inte
  • har flera av

Det känns lite udda, men ändå bra att lyfta upp varje pryl; titta, klämma och känna in den och besluta om den glittrar eller inte. Saker som inte glittrar ska enligt metoden tackas av innan de lämnas  vidare (säljs, skänks eller kastas). Av 45 par skor, var det bara 15 som fick stanna. Jag tackade de silverglittriga pumpsen för en hejdundrande nyårsfest och de slitna Ecco-skorna för många och långa pass på jobbet. Långklänningar som varken är moderna eller passar fick också vandra vidare (till Myrorna resp. Tradera). Det är en otrolig skön känsla att det som är kvar är sånt som jag verkligen uppskattar och använder.  En oväntad bonus med detta är att jag knappt köper något nytt; den där kjolen i butiken som var “ok jobbklädsel” fick stanna kvar i butiken. I normala fall hade jag sannolikt köpt den. Genom att en hel del av det som rensas ut säljs (för en symbolisk summa) och jag dessutom sällan köper nytt så har jag helt plötsligt betydligt mer pengar på kontot. Pengar som kan användas till något annat, tex mina investeringar. Min målbild är att mitt hem är luftigt och lättskött och bara innehåller de saker jag verkligen uppskattar och behöver. Ett resultat av det kommer att bli att jag behöver lägga mindre tid på mitt hem och fokusera på sånt som ger mig energi och glädje. En bonus är att jag dessutom har lämnat enorma mängder med kläder och saker till välgörenhet, bara det är en himla skön känsla.

Konmaria ekonomin

Ovanstående metod funkar även utmärkt när det gäller ekonomin.

Dina utgifter – vilka ger dig glädje och vilka har du bara av gammal vana eller för att du inte orkat göra något åt dem? Typiska utgifter som kanske inte “sparkle joy” kan vara prenumerationer, dyra mobilabonnemang (kan bytas mot ett billigare), dyra TV-kanaler, uteluncher på jobbet (kan bytas mot matlåda och en semesterresa) eller försäkringar som är onödiga eller onödigt dyra. Mitt bolån med lägre ränta glittrar definitivt mer än mitt förra bolån med högre ränta. Min elräkning glittrar för att den ger mig värme under kalla dagar. Alla mina slentrianköp gav mig inget mervärde. Kostnaderna för semesterresan “glittrar” definitivt (missförstå mig rätt; utgiften som sådan lockar inte men det jag får i gengäld gör mig varm om hjärtat). Likväl som kostnaderna för matlådor; då jag vet att jag får i mig bra mat och det till en bråkdel av vad lunchmatsalen debiterar.

Din ekonomiska struktur – hur många konto/kreditkort har du? Färre kort kan ge en bättre överblick och kontroll. Samma sak när det gäller antal banker du har engagemang i, samt hur många olika konton du har – “Less is more”. Kan du automatisera betalningarna genom e-faktura eller autogiro så du slipper lägga energi på att säkerställa att betalningarna blir gjorda. Personligen kan jag bli stressad av att inte veta att alla räkningar är omhändertagna eller att det finns tillräckligt med pengar på kontot. Autogiro och e-faktura är därför måste för mig – det ger mig en lugnare vardag.

Ett tips; budgetera och skapa utrymme för det som ger glädje i livet! Det finns inget egensyfte att spara så mycket som möjligt, typ “högst sparkvot vinner”! Däremot vurmar jag för att man ska ha koll på vart pengarna ta vägen och göra medvetna val. I min budget så vill jag att majoritet av mina utgifter ska vara såna som ger mig glädje.

Konmaria pensionen och investeringarna 

När det gäller investeringar så sägs det ofta att man ska sprida sina risker och inte ha “alla ägg i samma korg”.

Pension

Har man haft ett antal arbetsgivare under åren, så är det inte ovanligt att man har små skvättar med tjänstepension hos flera bolag. Det privata sparandet och investeringarna finns ofta hos storbanken, nischbanken eller någon av nätmäklarna (Nordnet eller Avanza). Totalt sett så kan det bli en ohanterlig mängd ställen att hålla koll på.

Här tycker jag man kan köra samma princip som ovan: ta fram, behåll de som glittrar och sortera dem snyggt och prydligt så att de är lätta att hitta och följa upp.

Ett exempel: “ta fram” alla fonder relaterat till pensionen och sortera samt analysera; vad har du, ger de dig glädje (ofta likställt med avkastning) eller är de för många? Detta kan göras via minpension.se eller för hand, tex med Excel. Jag gjorde en större sortering för ca två år sen och konstaterade då att jag hade fyra olika Sverige-fonder hos olika förvaltare och en ohälsosamt stor andel bioteknikfonder. Genom att samla alla, zoom ut och se helheten, så är det så mycket enklare att jämföra dem och se vilka som ska få vara kvar och vilka som behöver bytas ut mot något bättre. Samt besluta om hur stor del varje kategori ska få ta, tex 30% Sverige, 25% Global, 15% tillväxtmarknader, 20% bransch och 20% räntor. Det är också ett ypperligt tillfälle att skala ner för att få färre fonder men med större belopp, det kommer då att bli enklare att hålla koll på innehaven.

Konton och depåer

Handen på hjärtat; hur många olika konton har du? Glittrar alla eller skulle det kunna vara så att “less is more”? Personligen så jobbar jag nu stenhårt med att minska antal konton för att jag ska få bättre kontroll. Dessutom har jag infört regeln att en aktie bara får finnas i en portfölj, på så sätt är det lättare att se hur stor del den är av den totala portföljen.

“A box of joy”

Jag tror på att ha portföljer fyllda med innehav som gör en glad när man tittar på dem. Missförstå mig rätt; visst kan portföljen ha trista dagar, men personligen jag vill kunna känna mig tillfreds med att min portfölj är fyllda av pålitliga och livskraftiga aktier som kommer att prestera bra över tid. Tidigare var det ofta med lite osäkerhet i magen jag öppnade mina portföljer. Innehaven hittade alltid på en massa bus när jag inte var där. Hade dagligen någon aktie som  låg -10% och någon annan som låg +10% på en dag och för mig så var det inte positivt. Jag har märkt att jag mår bra av mindre volatilitet.

De flesta av oss har lågpresterande aktier som ligger och skräpar i portföljen. De köptes av goda (men kanske inte så genomtänkta) skäl, men har sen dess bara dalat ner och om siffror kunde gå från rött till illrött så har de nu gjort det. Deras storhetsdagar är förbi och de är en daglig påminnelse om att man gjort ett felköp. Trots det så behåller vi dem, vi hoppas och håller tummar och tår. Snart så, snart så kommer det ett fint PM som gör att kursen bara rusar. Inom konmari finns det en kategori som heter “nostalgi” och denna typ av aktier kan lätt hamna i denna kategori. Liksom de som köptes av ett visst skäl eller som har gått bra så länge, men inte längre presterar. Mitt råd är: låt dem vandra vidare.

Fundera över vilken typ av aktier du vill ha i din portfölj? Välj bort de som inte gör dig glad och fyll på med såna som har egenskaper som du uppskattar; högpresterande, högutdelande, etiska, hållbara, kvinnliga ledare, storbolag, småbolag eller vad det nu kan vara.

Tacksamhet

Men du; glöm inte bort att tacka dina aktier innan du lämnar dem vidare. 🙂
Personligen så tackar jag Delta Mineral för att du lärde mig att säkerställa trovärdigheten i bolagets affärsidé och lära mig hur det känns att ha aktier som blir avnoterade från börsen . Jag tackar AHA World som lärde mig att inte köpa på mig teckningsoptioner långt innan inlösen utan att ha koll på bolaget. AHA World lärde mig också att inte kasta goda pengar efter dåliga. Sotkamo Silver tackar jag för att jag lärde mig att en stor spread mellan teckningskurs och slutkurs på sista teckningsdagen kan ge ett gott tillskott i kassan. Dividend Sweden och Sotkamo Silver har båda lärt mig vikten av att bara handla i aktier med rimlig omsättning. Det är inte kul att sitta fast i ett par månader bara för att omsättningen är för låg. Listan på aktier som jag är tacksam över att ha ägt är lång och det de har gemensamt är att de alla på sitt eget sätt har gjort mig till en, om inte bättre så åtminstone, mer vaksam investerare.

“Klickpunkten”

Inom KonMari så pratar man om att hitta “klickpunkten”. Klickpunkten är den nivå där du har exakt så många av en sak som du behöver. Du känner att en till skulle vara för många och en mindre skulle vara för lite. Fundera på var din klickpunkt ligger när det gäller bankengagemang, pensioner, konton, kontokort, portföljer, aktier och annat.

Detta är definitivt mitt mest flummiga inlägg hittills, men jag tror och hoppas att ni förstår den goda andemeningen med det hela: Välj glädje och tacksamhet och omge dig bara med saker som ger dig en positiv upplevelse – även om det gäller så kliniska ting som pension och investeringar!

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-10-23 21:06

Vilken häftig koppling – känns inte flummigt utan ger mig lust att konmaria min ekonomi! Mer glädje i ekonomi!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-24 21:24

Tack Sari! Mer glädje i ekonomin tycker jag låter som en bra målbild!

Anonym
Anonym
2017-10-23 21:36

Jag har några aktier på nordnet. Tack för påminnelsen om att kolla även denna delen, har precis km-at papper så nu har jag alla pensionspapper samlade 😃📈

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-24 21:27

Bra där, då ligger jag efter dig. Har fastnat på böcker.

Anonym
Anonym
2017-10-23 23:49

Riktigt bra och mycket inspirerande inlägg. Inte ett dugg flummigt. Det är klart att vi ska låta det glittra omkring oss och sträva mot en ljusare och lättare tillvaro. Så underbart det vore om det lös mycket mer blått än rött, om det vore mer luftigt än trångt och om man verkligen tog itu med allt enl Km istället för att skjuta på jobbet. Hm, mycket att tänka på och mycket att göra, sätter snart igång…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-24 21:31

Ha, kul att det inte upplevs som flummigt. Inte riktigt det vanliga strikta ekonomipratet, men jag tycker “whatever works for you” och detta angreppssätt kan kanske vara till hjälp. Du fixar nog lite blått i portföljen snart, det brukar ju du vara bra på! 😉

Anonym
Anonym
2017-10-24 07:09

Mycket bra inspiration. Glittra skall det göra och nu skall det rensas. En sak jag funderar på: en aktie per portfölj, portfölj för mig är ett t.ex. Isk. Då blir det många konton. Hur tänker du? Mvh

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-24 21:34

Tack! Ledsen om jag var otydlig, men om jag har tex Investor så får den inte finnas på flera konton (portföljer) samtidigt, utan den får bara ligga på ett ställe. När jag stramade upp det i våras så visade det sig att jag hade köpt samma aktie i flera portföljer och då var det svårt att veta vilken jag skulle fylla på eftersom man inte hade en total sammanställning.