Hoppa till huvudinnehållet

Så upptäcker du risken för konkurs

Som investerare vill man inte gärna förlora pengar och sämsta utfallet vore om en aktie går i konkurs. Frågan är hur man kan se om det finns en ökad risk för konkurs i ett företag. Jag kollar närmare på Altmans Z-Score modell för att förutspå konkursrisken i ett företag.

Konkurs modellen Altman Z-score

Det är oroliga tider och många företag har haft ett jobbigt år. Det är i dessa lägen det kan vara extra värt för oss investerare att dubbelkolla den finansiella styrkan i ett företag både innan vi investerar men även i de bolag vi har i portföljen.

Det finns ingen modell som kan med hundraprocentig träffsäkerhet förutspå konkurser. Z-Score däremot är en ganska vettig modell för att se om det finns lite sprickor i den finansiella fasaden. Det kan vara ett ganska schysst sätt att snabbt få en bild av resultaträkningen och balansräkningens styrka. Den saknar dock kassaflödet, men det kan man enkelt komplettera med själv. Bolag som gör förlust får till exempel ett sämre Z-score men kan ju fortfarande vara kassaflödespositiva.

Vid första anblick så ser det något komplicerat ut, men modellen är faktiskt rätt enkel. Det är 5 olika parametrar som den kollar på och siffrorna representerar olika vikt man tar hänsyn till. Här kan man ju själv justera om man nu vill lägga sin egen touch på det.

Ett lägre Z-Score innebär en ökar risk för konkurs eller finansiella problem. Under 1,8 är den nivå som Altman själv uppger som kritiskt, och mellan 1,8 till 3,0 är en upphöjd risk, samt över 3 innebär att bolaget mår finansiellt bra.

Jag själv använder 1 och nedåt som en varning om att det är förhöjd risk.

De fem parametrar man kollar på är:

När man studerar dessa fem parametrar närmare så ser man att E är ju resultaträkningens översta del, nämligen Omsättningen i relation till Tillgångarna i företaget. C är ju sen i mitten av resultaträkningen, nämligen Rörelseresultatet (EBIT) i relation till Tillgångarna. Samt att B är vinsten efter utbetald utdelning, vilket är längst ner i resultaträkningen.

A och D lägger mer vikt på balansräkningen. Just A är väldigt bra att hålla koll på, mer specifikt rörelsekapitalet. Det är alla kortsiktiga tillgångar bortdraget för alla kortsiktiga skulder. Det heter på engelska Working Capital och är kapitalet som behövs för den löpande verksamheten. När denna börjar bli låg i relation till hela tillgångsmassan så betyder det att skulder man behöver betala i närtid nu är ganska så betydande. Det ger definitivt en ökad oro för finansiella problem.
D mäter aktieägarnas kapital (EK) i relation till totala skulderna, det skvallar om den långsiktiga betalningsförmågan.

Om man vill förenkla det för sig och göra en snabbanalys så skulle jag lägga vikt vid A och B för att säkerställa att bolaget inte har finansiella problem i närtid samt att man gör tillräckligt med vinst för att kunna dela ut och återinvestera i verksamheten. Jag hade dessutom kompletterat med att kolla att kassaflödet från den löpande verksamheten är positiv.

Vart hittar man informationen då?

Detta är finansiell data, så allt finns i kvartalsrapporten och i årsredovisningen. Du hittar även en del bolagsdata på varje aktie om du klickar på fliken “Om bolaget”. Dessutom är börsdata.se en ypperlig tjänst för att snabbt få ut finansiell data.
Jag har inte hittat någon plats som tar fram ett färdigt Z-Score på enskilda aktier tyvärr, utan man får räkna lite själv.

Aktierna med störst konkursrisk på börsen nu

Bilden ovan visar de bolag på Stockholmsbörsen som just nu uppvisar det lägsta Z-Score. Dessa har till och med ett negativt värde, vilket skvallrar om att det finns en hel del som inte ser bra ut.

Inte helt förvånande är detta bolag som har det jobbigt just nu, så som turism och resebolagen Scandic och SAS. Fysiska butikskedjorna RNB och Venue Retail Group som båda har gått igenom eller fortfarande lever i rekonstruktion (vilket är steget före konkurs), likaså spelbolaget Starbreeze.

Så modellen har en bra förmåga att sortera fram aktier som har finansiella utmaningar och vi ser att dessa aktier också haft en ganska jobbig resa kursmässigt.

Aktierna med starkaste finanserna just nu

Ett alternativt sätt att använda modellen är att också sortera fram aktier med högt Z-Score som allt annat lika därmed har ganska starka finanser. Modellen är ju inte riktigt tänkt för detta så man får ta det med en nypa salt, men parametrarna man kollar på är vettiga för syftet.

Här ser vi aktierna som ligger högst upp just nu på Stockholmsbörsen. Än en gång så är Z-Score inte riktigt tänkt att användas på detta sätt, men det är klart bra bolag med en stark resultaträkning i relation till balansräkningen. Många av aktierna är dessutom kraftiga kursvinnare.

Som investerare gillar jag att ha koll på risken och det är alltid tacksamt att ha några robusta nyckeltal att slänga ögat på innan jag köper. Detta är inte på något sätt en perfekt modell för att få konkursrisken, men det hjälper mig i alla fall förstå om det kan finnas anledning att vara orolig.

Du får gärna testa modellen själv och se om du hittar några bolag på börsen som du tror har en upphöjd risk för att drabbas av rekonstruktion eller konkurs.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-11-22 22:27

Ja tyckte det var intressant läsning. Fast de som du sa låg risigt till. Ha de starka ägare så kan de göra en nyemmision. Biotech är ju alltid hög risk. De vill alltid har mera pengar. Antagligen går studien dåligt. Eller så gå den bra. Då vill de ha mera pengarna näsa fas så de kan sälja läkemedelet.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm